Po sexuálních skandálech zažívá kanadský hokej krušné časy. Zmizeli sponzoři i vedení

Hokejová velmoc je nyní nezvykle slabounká. Na kanadskou federaci dopadají důsledky série sexuálních skandálů. Původní vedení odstoupilo a hledají se noví lidé, kteří by organizaci vrátili důvěru. Depresi prohlubuje fakt, že bohatí sponzoři kolébky hokeje kvůli závažným zjištěním pozastavili partnerství.

Pověst kanadského hokeje během posledních měsíců shořela skoro do základů. Sice platí, že země produkuje obrovské množství talentů, které může Česká republika jen závidět, problémem ale je, v jakém kontextu tato továrna na výjimečné hráče posledních mnoho let fungovala.

Zastřešující organizace s oficiálním názvem Hockey Canada je terčem intenzivní kritiky od května, kdy vyšlo najevo, že se snažila udobřit si prostřednictvím mimosoudního vyrovnání ženu, která tvrdila, že ji osm členů reprezentace do 20 let roce 2018 v době srazu sexuálně napadlo v hotelu. Do toho během léta vypadl ze skříně kostlivec z roku 2003. V hlavní roli opět juniorský národní tým, přičemž šestice hráčů na světovém šampionátu měla znásilnit mladou ženu v bezvědomí. Z incidentu prý podle kanadských médií existuje i video.

Svazovou nečinnost a tutlání kritizoval mimo jiné premiér Justin Trudeau, federální vláda zmrazila finanční podporu pro kanadský hokej a začaly vysychat i jiné peněžní toky. Roztrhl se totiž pytel se sponzory, kteří si kvůli bobtnající aféře nedovedli představit, že budou tento národní kanadský sport nadále podporovat.

Začali přerušovat svá partnerství, která rozhodně nebyla jen symbolická. Jde většinou o renomované a bohaté sponzory. Jako první se otočila zády banka Scotiabank, přidal se oděvní gigant Nike, telekomunikační společnost Telus, fastfoodový řetězec Tim Hortons, pumpařská firma Esso, kanadská divize automobilky Chervolet, nápojový velikán PepsiCo… Domino efekt zakončila společnost Bauer Hockey, která zastávala roli oficiálního dodavatele hokejového vybavení pro reprezentace. Zároveň pozastavila svůj mnohamilionový závazek.

K utnutí vazeb většinou připojovaly firmy slova o „hlubokém znepokojení“ nebo „neochotě provést smysluplné změny“.

Obětí je mnohem víc

Extrémní tlak nakonec přinesl efekt. Výkonný ředitel Hockey Canada Scott Smith končí a s sebou si bere všechny členy představenstva. Věci rozhýbala jen o pár dní dříve předsedkyně představenstva Andrea Skinnerová svou rezignací. Z trosek má zatím kanadskému hokeji pomáhat dočasný řídící výbor, 17. prosince se uskuteční volby.

Organizaci teď čeká dlouhý boj za znovuzískání důvěry u veřejnosti i „pohoršených“ sponzorů. Stanice CBC oslovila několik odborníků s dotazem, jak toho docílit. Například Paloma Raggová z Carletonské univerzity specializující se na veřejnou politiku a správu zmínila, že je důležité, aby kanadský svaz vsadil na lidi, kteří především rozumí tomu, jak by měla fungovat nezisková organizace. To je podle ní klíčovější než vášeň pro hokej. Podle Raggové šlo předejít několika skandálům, kdyby odcházející funkcionáři využili své pravomoci a lépe hlídali dění ve struktuře.

„Mluvíme o jednom z nejdůležitějších – ne-li o nejdůležitějším – sportu v naší zemi. O sportu, ve kterém jsou nezletilí. Rodiče přivádějí děti na stadion v pět hodin ráno. A lidé se tak logicky zajímají o to, co se v organizaci děje,“ uvedla.

CBC uvádí, že sexuálních skandálů byla celá řada, nejen ty dva nejvíce propírané. Hockey Canada měla od roku 1989 na vyrovnáních zaplatit 8,9 milionu kanadských dolarů celkem 21 osobám. A to z fondu, který je částečně živen z členských poplatků za mladé hráče.

Optikou advokáta a bývalého hráče NHL Sheldona Kennedyho je na novém vedení, aby organizace zajistila, že z hokeje bude inkluzivní sport dbající především na blaho nejmenších hokejistů, a až pak aby pohlížel výše. „Jde o vytvoření sportu se zdravým prostředím. Pak se můžeme dostat do fáze, kdy budeme znovu všichni hrdí,“ řekl.

Kanaďané se nyní vydávají po neposkvrněné cestě, ovšem cejch přehlížečů sexuálního násilí si ještě nějakou dobu ponesou s sebou. A už za dva a půl měsíce má Kanada hostit v Halifaxu a Monctonu juniorské mistrovství světa. Se současnými okolnostmi a prozatímní absencí mnoha dodavatelů finančních prostředků šampionát lehce zavání průšvihem.

Tagy: