Náplast na zrušené hokejové MS? Švýcaři chystají turnaj v nové hale, hlad po medaili mají

Covid jim šampionát odebral, odčinění by však mělo přijít v roce 2026. Švýcaři se již připravují na pořádání mistrovství světa v ledním hokeji, dokonce staví v Curychu novou multifunkční arénu. Kvalitní organizaci by určitě rádi završili medailí, kterou na domácích turnajích nezískali už od roku 1953. Země Helvétského kříže při výběru nakonec neměla protikandidáta.

Termín mistrovství světa

Hokejový šampionát se tradičně uskuteční po skončení evropských soutěží v květnu a bude trvat přibližně dva týdnyPřesný termín mistrovsví 2026 ale ještě není znám.

Haly

Švýcarsko zvolilo již tradiční pořadatelské město Curych. Hokejisty, novináře a další aktéry mistrovství ale čeká jedna velká změna. Turnaj se odehraje ve Swiss Life Areně, která je v součanosti teprve ve výstavbě. Měla by pojmout 11 200 diváků.

Druhým místem, kde se svátek ledního hokeje uskuteční, je Fribourg. Nejlepší hokejisté už tam zavítali v roce 1990. Do tamní BCF Areny se vejde 7 100 sedících fanoušků. V každé z hal by se měla odehrát jedna základní skupina a dvě čtvrtfinále. Kde následně vypuknou boje o medaile, zatím pořadatelé neuvedli.

Covid zrušil pořádání v roce 2022

V zemi Helvétského kříže se mělo MS konat v roce 2020, ale kvůli pandemii koronaviru a tvrdým opatřením byl šampionát úplně zrušen. Spekulovalo se, že by Švýcaři mohli pořádat už turnaj v roce 2023, který byl kvůli invazi na Ukrajině odebrán Rusku.

Nakonec ale Mezinárodní hokejová federace (IIHF) určila jako pořadatele Finsko a Lotyšsko s tím, že Švýcaři dostali MS 2026, na které už dříve poslali oficiální kandidaturu.

Kandidáti na pořádání MS 2026

Původně existovali dva uchazeči – Kazachstán a Švýcarsko. Pro středoasijský stát by se případně jednalo o první pořádání v historii.

Očekávané rozuzlení přišlo 27. května 2022, když kongres IIHF zvolil Švýcarsko. Nakonec nebylo ani potřeba hlasovat, protože Kazachstán svou nabídku dříve stáhl.

Kvalifikované země, herní systém a skupiny

Jistou účast na mistrovství má zatím jen pořádající Švýcarsko. O ostatních účastnících se vždy rozhoduje rok předem na základě sestupů z elitní skupiny mistrovství světa a postupů z nižších divizí.

Pokud se neočekávaně nezmění herní systém turnaje, představí se 16 týmů rozdělených do dvou skupin po osmi. Každá skupina se odehraje v jednom městě. Nejlepší čtyři týmy postupují do následného play-off, poslední celky sestupují do nižší divize. Celkem se na mistrovství odehraje 64 duelů.

Historie šampionátů ve Švýcarsku

  • Svatý Mořic 1928: Turnaj se tehdy konal tradičně v rámci zimních olympijských her. Také třetí MS ovládla Kanada, první kov v historii brali druzí Švédové a třetí domácí Švýcaři.
  • Davos 1935: Švýcarsko bere své první stříbro za zlatou Kanadou.
  • Curych a Basilej 1939: Třetí šampionát ve Švýcarsku a opět medaile pro domácí. Za zlatou Kanadou a stříbrnými USA ukořistili bronz.
  • Svatý Mořic 1948: Turnaj opět společně se zimní olympiádou. Domácí znovu získali cenný kov, tentokrát bronz. Československo si tehdy po zlatu z domácího MS v roce 1947 odvezlo stříbro.
  • Curych a Basilej 1953: Páté MS ve Švýcarsku a páté umístění na stupních vítězů pro domácí. V tento rok oslavili historicky první titul Švédové.
  • Ženeva a Lausanne 1961: První mistrovství světa ve Švýcarsku, kde zůstala země Helvétského kříže bez medaile. O ty se podělily Kanada, Československo a Sovětský svaz.
  • Ženeva a Bern 1971: Švýcaři opět po deseti letech doma ostrouhali. Naopak Československo vybojovalo další bronz.
  • Fribourg a Bern 1990: Švýcaři výhody prostředí opět nevyužili, Česká a Slovenská Federativní Republika slavila bronz.
  • Curych a Basilej 1998: Česko se bronzem za Švédskem a Finskem naladilo na zlatý hattrick, který následně získalo mezi roky 1999 a 2001.
  • Bern a Kloten 2009: Zatím poslední šampionát hostilo Švýcarsko v roce 2009. Domácí propadli, když z osmifinálové skupiny nepostoupili ani do čtvrtfinále. Tam po prohře se Švédy skončilo Česko, titul putoval podruhé v řadě do Ruska.

Zajímavosti:

  • Švýcarům se na domácích šampionátech v 1. polovině 20. století dařilo. Série však skončila a medaili z turnaje, který hostili, si na krk pověsili naposledy v roce 1953.
  • Švýcarsko je v pořadí hostitelů na třetím místě. Česko či Československo je s jedenácti pořádáními druhé, dvanáctkrát, včetně přiděleného turnaje v roce 2025, se světový šampionát konal ve Švédsku.

Medailisté posledních hokejových MS a další pořadatelé:

Rok Místo konání Zlato Stříbro Bronz Český výsledek
2011 Bratislava, Košice Finsko Švédsko Česko
2012 Helsinky, Stockholm Rusko Slovensko Česko
2013 Stockholm, Helsinky Švédsko Švýcarsko USA Čtvrtfinále
2014 Minsk Rusko Finsko Švédsko 4.
2015 Praha, Ostrava Kanada Rusko USA 4.
2016 Moskva, Petrohrad Kanada Finsko Rusko Čtvrtfinále
2017 Kolín n. R., Paříž Švédsko Kanada Rusko Čtvrtfinále
2018 Kodaň, Herning Švédsko Švýcarsko USA Čtvrtfinále
2019 Bratislava, Košice Finsko Kanada Rusko 4.
2020 Zrušeno kvůli pandemii koronaviru.
2021 Riga Kanada Finsko USA Čtvrtfinále
2022 Helsinky FInsko Kanada Česko
2023 Tampere, Riga
2024 Praha, Ostrava
2025 Stockholm, Herning
2026 Curych, Fribourg

Tagy:
Švýcarsko hokej Curych Kazachstán česká hokejová reprezentace IIHF Mistrovství světa v ledním hokeji Fribourg MS v hokeji 2026 BCF Arena Swiss Life Arena