Kanárské ostrovy čelí náporu migrantů. Jejich počet se blíží rekordu z roku 2006, tvrdí úřady

Přes 500 migrantů bylo zachráněno ze čtyř člunů ve vodách Atlantského oceánu nedaleko Kanárských ostrovů. Dva lidé byli mrtví a dva zemřeli po převozu do nemocnice. S odvoláním na španělské úřady o tom v sobotu informovala agentura Reuters, podle níž se tak počet lidí, kteří letos připluli na toto souostroví, přiblížil rekordu z roku 2006.

Záchranná operace se uskutečnila poblíž ostrova El Hierra, nejmenšího a nejzápadnějšího z Kanárských ostrovů. Mezi zachráněnými byly i ženy a děti, uvedla španělská pobřežní stráž.

ČTĚTE TAKÉ: Masová migrace Evropu jednou zahubí. Češi jsou xenofobní a vědí proč, říká arabista Pelikán

Počet běženců, kteří se z Afriky vydávají na nebezpečnou plavbu na Kanárské ostrovy, od září prudce stoupl mimo jiné díky příznivějšímu počasí a klidnějším vodám Atlantiku, poznamenala agentura Reuters.

Španělské ministerstvo vnitra ve své čtvrteční statistice oznámilo, že od ledna do října nelegálně dorazilo na Kanárské ostrovy 30 705 migrantů, což představuje nárůst o 111 procent proti prvním deseti měsícům roku 2022. Pro srovnání za celý rok 2006, kdy byly ostatní migrační trasy do Evropy blokovány, připlulo na Kanárské ostrovy rekordních 31 678 lidí.

V loňském roce připadla na Kanárské ostrovy převážná většina ze 43 290 migrantů, kteří se nelegálně dostali po moři na španělské území. Souostroví leží přibližně 100 kilometrů od západního pobřeží Afriky a jeho sedm ostrovů se stalo hlavním cílem migrantů ze Senegalu a dalších afrických zemí, kteří se snaží uprchnout před válečnými konflikty nebo jdou za lepším životem.

Španělská vláda uvedla, že má v úmyslu vytvořit další zhruba 3 000 nouzových ubytovacích kapacit ve vojenských kasárnách, hotelech a ubytovnách.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Migranti utíkali městem

Tagy: