Kandidatura Babiše? Oživí debaty, ale bude ohrožením pro ČR, obává se generál Pavel

Rozhovor s Petrem Pavlem

I po potvrzení kandidatury šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je generál Petr Pavel stále největším favoritem v blížící se prezidentské volbě. Muž, který v současnosti vládne předvolebním průzkumům, v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS uvedl, že ho Babišova kandidatura těší, ale zároveň ji vnímá i jako hrozbu.

Po dlouhých měsících plných spekulací expremiér Andrej Babiš v neděli definitivně oznámil, že se chce ucházet o post prezidenta. Jak tento krok vnímá generál Petr Pavel, který je společně s Babišem považován za největšího favorita?

„Musím říct, že mě to v kontextu toho, co se dělo předtím, zas tak nepřekvapilo. Těší mě to. Vnímám jeho přítomnost v debatách jako oživění. V obecné rovině je ale kandidatura Andreje Babiše hrozbou pro Českou republiku. On totiž zosobňuje populismus, což považuji za jedno z největších nebezpečí,“ řekl Pavel ve vysílání CNN Prima NEWS. Podle expertů by měla Babišova účast výrazně oživit předvolební kampaň i nadcházející politické debaty.

„Pokud vezmeme poslední kampaně v Česku, tak se zrovna nevyznačovaly korektností a slušností. I tato kampaň bude tvrdá, s tím počítám. Já ji povedu po svém, tedy slušně, ale jsem i připraven na ostrou argumentaci, pokud to bude třeba,“ sdělil Pavel s tím, že se proti Babišovi nehodlá prvoplánově vymezovat.

Generál a bývalý šéf vojenského výboru NATO zároveň zmínil, že se v debatách již nechce věnovat tématu své komunistické minulosti. „Je za tím cíl, abych odstoupil nebo neuspěl. Tomu nechci nahrávat, chci se soustředit na řešení problémů, a ne na to, co už jsem vysvětlil. Všechny informace o mé minulosti najdete na mém webu. Rovněž budu rád reagovat na podmětné dotazy, nikoliv na spekulace,“ dodal.

První kolo volby se bude konat 13. a 14. ledna, druhé o dva týdny později. Nový prezident či prezidentka se funkce ujme začátkem března.

Rozhovor si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy: