Kandidatura Rohanové nemá platit, míní Wintr. Dva právníci, tři názory, říká uchazečka o Hrad

Kandidátka na prezidentku Denisa Rohanová

Kandidatura Rohanové vyvolala otázky

Kandidátka na prezidentku Denisa Rohanová je považována za jedno z největších překvapení voleb. Hojně se spekulovalo, zda ministerstvo vnitra uzná podpisy, které získala od dnes již bývalých poslanců. Ty Rohanová oslovila ještě před tím, než byla prezidentská volba vyhlášena. Podle ústavního právníka Jana Wintra by její kandidatura registrována být neměla.

„Dva právníci, tři názory, ústavní právníci mají samozřejmě na svůj názor právo, já si vůbec nemyslím, že by to bylo nefér. Jako já to mohl udělat úplně každý,“ řekla prezidentská kandidátka Denisa Rohanová k tomu, že odevzdala podpisy bývalých poslanců.

Podle ústavního právníka Jana Wintra by ale její kandidatura neměla být registrována. „Nedává smysl, aby někdo podával kandidaturu rok předem na základě podpisů poslanců nebo senátorů, kteří už dávno nejsou poslanci nebo senátoři,“ uvedl Wintr pro CNN Prima NEWS. Podle něj je možné podat kandidátní listinu až od momentu, kdy jsou vyhlášeny volby, což bylo v červnu 2022. „Pokud některý z protikandidátů napadne tuto kandidaturu, může být prohlášena za neplatnou,“ sdělil Wintr.

Z původních 21 kandidátů prošlo kontrolou podpisů devět. Například Karlu Divišovi chybělo zhruba 100 podpisů. „Posuzování 50 tisíc podpisů je komplikované, dochází k porovnání s registrem obyvatel, jestli existují lidé s daným jménem, bydlištěm a číslem občanského průkazu,“ vysvětlil Wintr.

Nejvyšší správní soud bude podle něj nyní zajímat, jakou metodikou se kontrola podpisů prováděla. „Zaměří se na to, jestli se to nemělo dělat jiným způsobem, který by byl vstřícnější ke kandidátům a umožnil započítat více podpisů,“ řekl Wintr s tím, že celá situace je otevřená a bude záležet, jak se k tomu kandidáti postaví.

Tagy:
prezidentské volby politika CNN Prima NEWS Jan Wintr Karel Diviš Nejvyšší správní soud České republiky Denisa Rohanová