Kapela Vesna o Eurovizi: Chceme dokázat, že čeština může obstát v mezinárodním kontextu

V národním kole Eurovize zvítězila na základě hlasování diváků dívčí kapela Vesna a bude reprezentovat Českou republiku v květnu na soutěži ve Velké Británii. Vítěze národního kola v úterý pořadatelé představili v Praze. V rozhovoru pro Showtime se skupina svěřila s prvními dojmy, ale také s tím, co chtějí v hudební soutěži ukázat.

Vesna má mezinárodní složení. Kromě Češek Patricie Kaňok Fuxové (zpěv), Báry Juránkové (housle) a Markéty Mužátkové (bicí) je součástí i Slovenka Tereza Čepková (baskytara), Ruska Olesya Ochepovská (klávesy) a Bulharka Tanita Yankovová (housle). V listopadu 2018 kapela vydala debutovou desku Pátá bohyně, za kterou získala nominaci Ceny Anděl na Objev roku. Na albu vyšel mimo jiné i společný duet Patricie Fuxové a Vojtěcha Dyka. Na podzim 2019 Vesna podnikla své první klubové turné po Čechách a Slovensku.

Jaké jsou vaše pocity, dojmy?

Kaňok Fuxová: Tohle už je asi sedmý rozhovor, takže já jsem už sedmkrát řekla, že jsme překvapené, nadšené, vděčné a klidné. Pomalu si to sedá. Říkáme si, že konečně budeme moci světu a fanouškům předat to, na čem pracujeme několik let.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Shakiře k odhalení nevěry stačil pohled do lednice. Kvůli čemu musel Piqué balit kufry?

Co byste rády na Eurovizi nechaly?

Kaňok Fuxová: Víc věcí. Myslím, že pro Českou republiku je důležité ukázat, že čeština může obstát v mezinárodním kontextu. Naše kultura je bohatá, máme se o co opřít, čím se inspirovat. Chtěly bychom předat myšlenku „choose love over power“, kterou zpíváme i v té písničce. Souvisí to s tím, že jsme ženy a láska je to nejdůležitější.

S jakou písní pojedete?

Kaňok Fuxová: S písničkou My sister’s crown (v překladu Koruna mojí sestry, pozn. red.). Ta píseň je o sesterství, o hledání svobody a vymezení se proti druhům nesvobody.

V písni zazní více jazyků. Proč jste se rozhodly pro takový formát?

Juránková: Jsme mezinárodní skupina, tak přišel nápad dát tam více jazyků. Naše bývalá členka, která se k nám teď připojila, je Bulharka, proto je v rapu bulharština. Ukrajinština přišla tak trochu náhodou. Patricii (Patricie Kaňok Fuxová, zpěvačka, pozn. red.) ten popěvek napadl náhodou v autě, když stála na semaforu. Tím, že je teď Eurovize poctou Ukrajině, tak jsme ho tam zanechaly. V refrénu ta ukrajinština taky nejlépe fungovala.

Kolik je tam tedy jazyků?

Juránková: Čeština, ukrajinština, bulharština a angličtina, aby to dovysvětlila.

Stalo se v Eurovizi už něco takového? Že by se v písni takto střídaly řeči?

Kaňok Fuxová: Myslím, že ne. Přemýšlela jsem, kolikrát v těch písních (na Eurovizi, pozn. red.) vlastně zazněla čeština. Myslím, že poslední ročníky byly čistě anglické.

Tagy: