Kapitáni s duhovou páskou nenastoupí. Evropské týmy ustoupily nařízení FIFA

Ani jeden z kapitánů evropských týmů nakonec nebude hrát na fotbalovém mistrovství světa v Kataru s duhovou páskou. FIFA totiž varovala, že tito hráči by vzhledem k postojům hostitele dostali za své jednání při utkání žlutou kartu. Toto nařízení nejdříve chtěl ignorovat například kapitán anglického výběru Harry Kane. Vicemistři Evropy ale svůj postoj změnili. Anglie odehraje svůj první zápas na šampionátu již v pondělí ve 14 hodin. Jejím soupeřem bude Írán.

Mistrovství světa v Kataru provázelo mnoho kontroverzí dávno před zahájením turnaje. V mnoha fanoušcích převládá pachuť, že se fotbalový svátek odehrává v zemi, která porušuje lidská práva a při stavbě stadionů nechala zemřít tisíce dělníků.

Kontroverzní rozhodnutí svěřit pořadatelství turnaje Kataru ovlivňuje dění na šampionátu hned od samotného začátku turnaje. Poté, co byl zakázán prodej piva na stadionech, nyní FIFA varovala kapitány, že nesmí do zápasů nastoupit s duhovou páskou na rukávu podporující LGBT komunitu. Přesně to totiž mělo několik z nich v plánu.

Anglická ikona Harry Kane nejdříve nehodlala na svém rozhodnutí nic měnit. Ještě na nedělní tiskové konferenci útočník jasně řekl, že chce do utkání s Íránem nastoupit s duhovou páskou s popiskem „One Love“ (Jedna láska). „Pokud to opravdu udělá, dostane hned na začátku utkání žlutou kartu,“ upozorňovala britská stránka Telegraph Football.

Právě pondělní soupeř mohl být velkou motivací pro Angličany nerespektovat nařízení organizátorů. Podpořit komunitu LGBT v zápase proti Íránu, který bývá také hojně kritizován za porušování lidských práv, mohlo mít obzvlášť symbolický dosah. „Jako tým jsme se rozhodli, že si tu pásku vezmu,“ tvrdil Kane ještě v neděli.

Jenže v pondělí dopoledne se objevily zprávy, že ani jeden ze sedmi evropských kapitánů, kteří měli v plánu duhovou pásku obléci, tak nakonec neučiní. Velkému pokušení v tomto směru čelil i hvězdný nizozemský stoper Virgil van Dijk, jehož „tulipáni“ vstoupí do šampionátu také v pondělí. Čeká je souboj se Senegalem.

„Chtěl jsem si vzít pásku One Love. Z našeho pohledu se nic nezměnilo. Pokud bych ale za její nošení dostal hned žlutou kartu, museli bychom to ještě probrat, protože nerad hraji, když mám žlutou,“ přiznal Nizozemec. Tým oranžových se nakonec rozhodl stejně jako Angličani. Podobné dilema řešil například i německý brankář Manuel Neuer. Duhovou pásku zvažovaly rovněž Belgie, Dánsko, Švýcarsko a Wales.

Tagy:
Německo Velká Británie Anglie Nizozemsko politika LGBT FIFA fotbal Katar sport páska Virgil van Dijk Mistrovství světa v Kataru 2022 Harry Kane Manuel Neuer Mistrovství světa ve fotbale žlutá karta