Britský král přijíždí do Francie. Má „obrátit list“ po letech ochablých vztahů po brexitu

Na oficiální třídenní státní návštěvu přijíždí do Francie britský král Karel III. se svou manželkou Camillou. Původně se měla státní návštěva uskutečnit již v březnu, nakonec byla ale odložena kvůli protestům proti reformě francouzského důchodového systému.

Návštěva odstartuje úderem 14:45 slavnostním ceremoniálem u Vítězného oblouku, kterého se kromě královského páru zúčastní i prezident Emmanuel Macron s manželkou. Britský panovník by měl zažehnout plamen a položit u hrobu neznámého vojína věnec. Ještě předtím, než zasedne k jednání, král zasadí dub. Večer pořádá francouzský prezident na počest královské návštěvy státní večeři. Konat se bude v paláci ve Versailles, napsal list Le Parisien.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Meghan chystá Harrymu k narozeninám speciální překvapení. Bude to skvělé, naznačila expertka

Program britského monarchy je nabitý. Kromě návštěvy francouzského parlamentu má Karel III. navštívit katedrálu Notre-Dame, kde se seznámí s postupem prací při rekonstrukci po ničivém požáru v roce 2019. Zamíří také do Saint-Denis, které bude nervovým centrem letních olympijských her v Paříži. V pátek vyrazí do Bordeaux, které bylo kdysi pod kontrolou anglického krále Jindřicha II. a kde nyní žije 39 tisíc Britů, uvedla televize BFMTV.

Britský král původně plánoval navštívit Francii už na konci března. Měla to být jeho první zahraniční cesta v roli panovníka Spojeného království po smrti jeho matky, královny Alžběty II. loni v září. Kvůli rozsáhlým protestům, které tehdy zasáhly Francii, byla ale odložena a britský panovník zamířil na první zahraniční návštěvu do Německa.

Odklad královské návštěvy znamenal velkou nepříjemnost pro francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, který doufal, že příjezd britského monarchy bude symbolickým krokem ve snaze obou zemí „obrátit list“ po letech ochablých vztahů po brexitu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Král Karel III. vzdal hold své zesnulé matce Alžbětě II.

Tagy: