Ostré názory Britů v průzkumu: Harry následníkem trůnu? Škrtněte ho a nedávejte mu peníze

Tři čtvrtiny Britů si myslí, že by princ Harry a jeho manželka Meghan Markleová neměli dostávat žádné peníze ze státní kasy. Drtivá většina dotázaných by také uvítala, kdyby byl vévoda ze Sussexu vyškrtnut z nástupnické linie, ukázal průzkum britského Daily Mailu.

Princ Harry je jako druhorozené dítě krále Karla III. v pořadí pátým následníkem trůnu. Prvním, kdo by měl převzít korunu, je princ William a za ním jeho děti: princové George a Louis a princezna Charlotte.

ČTĚTE TAKÉ: Karel III. na hraně ústavy. Na rozdíl od Alžběty II. mluvil, do čeho neměl, říká Žantovský

Přes 60 procent Britů si ale podle průzkumu zveřejněného britským deníkem Daily Mail myslí, že by princ Harry měl být možnosti následnictví trůnu úplně zbaven.

Meghan Markleová není ve frontě vůbec, stejně jako Catherine, princezna z Walesu. Děti vévodů ze Sussexu princ Archie a princezna Lilibet jsou v řadě šestý a sedmá.

Čtyřiasedmdesát procent poddaných navíc nechce, aby princ Harry s manželkou Meghan Markleovou měli nárok na bezpečnostní a další náklady financované daňovými poplatníky. Podle většiny Britů by si vévoda a vévodkyně ze Sussexu měli vše platit sami.

Post pracujících členů královské rodiny se Sussexové rozhodli opustit v roce 2020. Trvali na tom, že chtějí být finančně nezávislí a na živobytí si budou vydělávat po svém. Později ale královskou rodinu obvinili, že je zcela odřízla od financí. Nebyla to však pravda, Sussexové nadále dostávají nemalé peníze například na bezpečnost, cestování či bydlení.

Od takzvaného megxitu se Harrymu a Markleové podařilo vydělat odhadem 100 milionů liber, v přepočtu zhruba 2,9 miliardy korun.

Poslední dobou se v zahraničních médiích hodně spekuluje o problémech vévodského páru. Meghan Markleová byla na své oslavě narozenin dokonce spatřena bez zásnubního prstenu. Princ Harry se pak měl společně s manželkou účastnit fotbalového turnaje v Los Angeles, na tribuně ale vévoda seděl sám.

Ve spojitosti s možným rozvodem se pak často hovoří o tom, jak by probíhal návrat ztraceného syna domů. Veřejnost i rodina by byly rády, kdyby se princ vrátil zpět do Velké Británie, nemohl by ale zřejmě fungovat tak, jako tomu bylo před odchodem. „Návrat je možný pouze ten lidský. S rodinou bude moci trávit Vánoce a budou ho mít rádi. Ale návrat do instituce nenastane. Proč? Protože pozice jsou už obsazené,“ řekl pro CNN Prima NEWS bývalý ministr zahraničních věcí Cyril Svoboda.

Názory občanů Británie na to, zda se Harry skutečně někdy vrátí zpět, jsou rozdílné. Třiačtyřicet procent dotázaných je přesvědčeno, že k tomu nikdy nedojde. Šestatřicet procent lidí je opačného názoru.

Průzkum také odhalil, že je více než polovina lidí s monarchií spokojena a má stejné očekávání i do budoucna. Pouhých 23 procent je pro, aby se Velká Británie stala republikou.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Toxický vztah Harryho a Meghan. Už i Američané je vyhazují, říká expertka na královskou rodinu

Tagy: