Střet zájmů? Nehrozí, hájí se poslankyně, jež přiznala vztah s Řehkou. Experti nesouhlasí

Z oznámení odluky od manželky se stala debata nad střetem zájmů. Náčelník generálního štábu Karel Řehka přiznal, že je ve vztahu s poslankyní hnutí STAN a členkou výboru pro obranu Michaelou Opltovou. Ta požádala veřejnost o respektování soukromí a vzápětí dodala, že z pozice nového páru nehrozí žádný střet zájmů, jelikož má výbor, jehož je členkou, na starost jinou oblast než Armádu ČR. S takovým argumentem ale politologové nesouhlasí a upozorňují, že spekulacím bude zákonodárkyně čelit nadále. Nastínili též možné řešení, jak se vyhnout tlaků ze strany oponentů či veřejnosti. Podobný krok v minulosti udělala například ministryně obrany Jana Černochová (ODS).

Nejprve ve čtvrtek přišlo náhlé Řehkovo oznámení, že je se svou manželkou v odluce. Měl tak učinit z preventivních důvodů. „Bohužel jsou lidé, kteří z toho chtějí udělat věc veřejnou. Ireny si moc vážím a zůstáváme rodiče a přátelé. Proto prosím touto cestou o pochopení a respektování soukromí v tomto těžkém období pro moji rodinu a blízké,“ napsal na platformě X.

ČTĚTE TAKÉ: Armáda byla ohlodaná na kost. V případě vstupu do války máme 28 tisíc vojáků, řekl Řehka

Webu Novinky.cz poté sdělil, že se na něj chystala informační kampaň s cílem ho diskreditovat a znevěrohodnit, a to za použití detailů o jeho soukromém životě. Den poté vyplynulo, že jeho novou partnerkou je poslankyně hnutí STAN Michaela Opltová, též členka výborů pro hospodářství a pro obranu.

„Nemám ve zvyku veřejně sdílet svoje soukromí, teď je ale otevřenost důležitější zejména kvůli různým spekulacím. Vstupuji do další životní etapy s novým partnerem,“ napsala zákonodárkyně hnutí STAN v pátek na platformě X. Rovněž požádala o respektování soukromí a podotkla, že z její politické pozice nehrozí střet zájmů.

„Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny kontroluje vládu v oblasti obrany, tudíž ministra a ministerstvo, nikoliv armádu a náčelníka generálního štábu. Obavy z něčeho takového jsou opravdu zbytečné,“ argumentovala vzápětí hned v navazujícím příspěvku.

Politolog Jan Kubáček nicméně podotýká, že nově zveřejněný vztah může i nadále vyústit v potenciální a věcný střet zájmů, a to navzdory oficiální roli zmíněného výboru a argumentu Opltové. „Jak kvůli riziku sdílení informací, které by sdíleny neměly být, tak i kvůli kontrole vlády a ozbrojených sil,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Co by měla poslankyně Opltová podle politologa udělat, aby předešla dalším spekulacím a tlakům z různých stran, ať už z politické půdy či veřejné sféry? Podle něj se nabízí jedna elegantní možnost.

„Ideálně přejít do jiného sněmovního výboru. Bylo by to ukázkové a nejférovější řešení pro obě strany,“ navrhl Kubáček možnou cestu, jak sebrat munici pro současné i případné budoucí kritiky na konto vztahu s náčelníkem generálního štábu.

Valeš: Odchod z výboru by měl být samozřejmostí

Politolog Lukáš Valeš byl v hodnocení počínání zákonodárkyně o něco přísnější. Fakt, že setrvává ve výboru pro obranu, považuje za nevhodné. I zde vidí jasný střet zájmů, který by měla Opltová rychle vyřešit, aby předešla další vlně kritiky. „Odchod paní poslankyně z tohoto výboru by měl být samozřejmostí,“ řekl redakci CNN Prima NEWS.

Nešlo by přitom o precedens. Podobný krok již v minulosti učinila ministryně obrany Jana Černochová (ODS), která se v roce 2012 dobrovolně vzdala svého členství ve sněmovním výboru pro bezpečnost a také v podvýboru pro reformu policie. Důvodem bylo jmenování Martina Červíčka novým policejním prezidentem, chtěla tak předejít veškerým spekulacím na konto jejich vztahu. Zůstala pouze ve výboru pro obranu.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Vracejme bojeschopné Ukrajince zpět, vyzval Ondřej Kolář. TOP 09 chce téma otevřít na vládě.

Tagy: