Vracejme bojeschopné Ukrajince zpět, vyzval Kolář. TOP 09 chce téma otevřít na vládě

Poslanec TOP 09 Ondřej Kolář apeluje na nutnost návratu bojeschopných Ukrajinců zpět do jejich domoviny.

Ukrajinci utíkají před mobilizací

Česká republika by měla vracet bojeschopné Ukrajince zpět do jejich vlasti, aby pomohli v obraně proti ruské invazi. S takovým názorem přišel poslanec Ondřej Kolář (TOP 09). Jeho stranická předsedkyně a šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová chce téma otevřít i na koaliční radě. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) již o víkendu v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS zmínil, že repatriace kvůli branné povinnosti u Ukrajinců „možná není“. Jan Lipavský (Piráti) redakci sdělil, že by řešení koordinoval s dalšími státy.

„Je potřeba, abychom nadále chránili válečné uprchlíky, ženy, děti i starší lidi. Ty musíme podporovat, jak je to jen možné, poskytovat jim ochranu. Neměli bychom ale přehlížet fakt, že zatímco Česko a čeští občané ve velkém podporují Ukrajinu, někteří její obyvatelé se za naší finanční podpory vyhýbají svojí povinnosti,“ uvedl Kolář prostřednictvím své partaje.

ČTĚTE TAKÉ: Atentát na Zelenského měl být dárkem pro Putina před inaugurací. V hledáčku byli i další

Poukázal na fakt, že ukrajinská vláda apeluje na své spojence, aby jí pomohli s návratem bojeschopných občanů spadajících pod brannou povinnost zpět do vlasti.

„Je to další ze způsobů, jak pomoci napadené zemi a je to typ pomoci, o kterou žádali ukrajinští politici, když jsem s nimi na Ukrajině jednal. Posíláme zbraně, peníze a tohle je další krok. Není to populární, ale nutné,“ pokračoval Kolář.

Na doplňující dotazy CNN Prima NEWS odpověděl, že by se české vládě mohla nabízet kombinace nástrojů, o kterých už nyní uvažují Poláci či Litevci. „Třeba řešení přístupu k sociálním dávkám nebo změny v naší vízové politice. To hlavní ale je, že ať už zvolíme jakýkoliv přístup, vždycky bude klíčové, že jsme se rozhodli jít zase o kus dál v naší pomoci Ukrajině,“ sdělil redakci zákonodárce.

Na druhou stranu si Kolář nemyslí, že by se do navrácení Ukrajinců do domoviny měla zapojit česká policie. „Rozhodně to není o tom, že tu budou naše úřady kohokoliv nahánět. To není řešení v žádném případě. Spíše jde o vytvoření systému jistých pobídek, které by měly Ukrajině pomoci v jejím snažení se ubránit Rusku,“ pokračoval Kolář.

TOP 09 míří na koaliční radu

Téma chce TOP 09 otevřít i na koaliční radě. „Jde o extrémně citlivé téma, a proto hrozí, že by jej zneužili místní populisté, kteří by celou věc posunuli daleko za hranici slušnosti. Proto chci, abychom se tím i přes náročnost, kterou to s sebou nese, zabývali transparentně, bez nepatřičného národovectví a s jasným úmyslem Ukrajině pomoci,“ vysvětlila šéfka TOP 09 Pekarová Adamová.

Kolář pro CNN Prima NEWS doplnil, že se na „debatu s kolegy těší a doufá, že společně s kolegy najde způsob, jak s tím pohnout“. Myšlenka má podle něj v TOP 09 velkou podporu.

Repatriace možná není, míní Rakušan

Ministr vnitra Vít Rakušan přitom už v neděli ve vysílání Partie Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS zmínil, že státy Evropské unie včetně Česka mají jen velmi omezené nástroje, jak Ukrajince pod brannou povinností vracet do jejich domoviny. „V této chvíli repatriace z důvodu porušení branné povinnosti v jiném státě prostě možná není, řekl předseda STAN v Partii.

PODÍVEJTE SE: Vít Rakušan a Karel Havlíček v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima NEWS

Mimo to dodal, že koalice už diskutuje s opozičními stranami o změnách Lex Ukrajina, které by mohly uprchlíkům z Ukrajiny umožnit získání povolení k dlouhodobému pobytu, ale za velmi přísných podmínek. „Ani koruna od českého státu, vlastní bydlení, vlastní práce, děti prokazatelně chodí do školy, mám čistý trestní rejstřík a bezdlužnost,“ nastínil ve vysílání CNN Prima NEWS Rakušan.

Šéf tuzemské diplomacie Lipavský na dotaz CNN Prima NEWS poznamenal, že jde o velmi komplexní záležitost, kterou se zabývá vládní grémium pro adaptaci a integraci držitelů dočasné ochrany. „Důležitá bude rovněž koordinace s dalšími státy v podobné situaci, jako je z hlediska množství ukrajinských uprchlíků v ČR,“ řekl redakci Lipavský.

V Česku má podle posledních údajů ministerstva vnitra k začátku května dočasnou ochranu 345 000 ukrajinských válečných uprchlíků.

Tagy: