Doživotní výsluhy lékařům? Neadekvátní a nepřiměřené, vzkázal Fiala. Spustil vlnu kritiky

Petr Fiala před Partií s Andrejem Babišem

Co na to premiér (12)

Doživotní výsluhy pro lékaře? Nepřiměřený, neadekvátní a neopodstatněný požadavek, nešetřil kritikou premiér Petr Fiala (ODS) ve vysílání CNN Prima NEWS. O rentách podle něj nebyla při jednání s lékaři vůbec řeč, a nepřísluší jim na rozdíl od policistů či vojáků. V pořadu Co na to premiér? zmínil také limity, s nimiž profese s doživotní rentou musí počítat, jako je například nemožnost protestovat. „Tato debata namístě není,“ podotkl Fiala k doživotním výsluhám pro lékaře.

„Když jsem se účastnil jednání s lékaři, tak jsem se s takovým požadavkem nesetkal. Myslím, že to není ani možné. Platí argument, který tady zazněl. Mohla by se ozvat celá řada dalších profesí,“ řekl předseda vlády ve studiu. Požadavek ze strany zástupců České lékařské komory (ČLK) nepovažuje za přiměřený ani adekvátní.

ČTĚTE TAKÉ: Vláda selhává, říká senátor Jiří Čunek z KDU-ČSL. Nebránil by se spolupráci s ANO a SPD

Zmínil také, proč výsluhy přísluší například policistům, hasičům či vojákům. „Jsou to lidé, kteří nasazují své životy a mají významné limity – musí hodně obětovat, nemohou třeba protestovat. Společnost se vzhledem k těmto limitům rozhodla, že je namístě tuto službu odměnit výsluhou. To se ale nemůže vztahovat na všechny profese. Tato debata namístě není,“ pokračoval Fiala ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Jsem člověk, který říká, ať se bavíme o všem. Ale jsem přesvědčen, že k tomuto požadavku nedojde nejen za mé vlády, ale ani v budoucnu. Není to model, který by byl v zahraničí obvyklý, který by měl opodstatnění,“ nešetřil ministerský předseda kritikou.

Odmítl, že by obcházel ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) při jednání s lékaři. Ve studiu se nechal slyšet, že s ním veškerý postup konzultoval, třebaže se šéf resortu nakonec nepřipojil ke schůzce, během níž došlo ke slovní shodě mezi vládou a lékaři.

Podmínkou pro doživotní výsluhy lékařům by mělo být dostatečné množství odpracovaných hodin při nemocničních směnách. Podle ČLK lékaři odpracují velké množství přesčasových hodin, které jim teoreticky zaručí dřívější odchod do důchodu.

Část zejména mladých lékařů protestuje od počátku prosince formou odmítání přesčasových služeb v nemocnicích proti podmínkám práce v nemocnicích a odměňování. Před týdnem se s premiérem nespokojení lékaři dohodli na růstu odměn lékařů i nelékařů v nemocnicích, už předtím s Válkem dohodli změny ve vzdělávání a kontrole průběhu atestací.

Tagy:
zdravotnictví lékař lékaři Petr Fiala Česká lékařská komora vláda vláda Petra Fialy Vláda ČR Ministerstvo zdravotnictví České republiky výsluha