Kauza Koláříka naštvala opozici. Už před šesti lety sliboval, že se s Piráty za občany „popere“

Předvolební kampaň Pirátů v roce 2017

Kolařík z kola ven

Kvůli skandálu a údajnému napadení asistentky končí politická kariéra pirátského exnáměstka Lukáše Koláříka. Bývalý poslanec tak s trochou nadsázky dostál slovům z roku 2017, kdy společně se svými stranickými kolegy sliboval, že se za české občany „popere“. Kauza otřásla vládními i opozičními poslanci.

Kolářík se už v roce 2017 objevil i v předvolebním klipu Pirátů. „My se za vás porveme, my neustupujeme,“ zpívali tehdy Piráti. Exnáměstek se nakonec sice porval, ale údajně se svojí asistentkou a milenkou v jedné osobě. Ta prý napadla jeho manželku a ohrožovala ji nožem. Tehdejší náměstek ministra vnitra ji prý bránil, podle jejího vyjádření ale dokonce i pěstmi a kopanci.

ČTĚTE TAKÉ: ODS je ve velkých problémech. Potřebuje zlého muže, který odrazí kritiku, říká Balšínek

Všechno se to mělo stát v pražském hotelu Spiritka, který je ubytovacím a reprezentačním zařízením Ministerstva vnitra. Koláříkovi sem přijeli ze společenské akce na Pražském hradě, kde se tenkrát vyhlašoval hasič roku. Jak to celé doopravdy bylo, vyšetřuje policie. Jisté ale je, že jeho politická kariéra pro teď skončila.

Kolářík byl i na koberečku u vedení strany. „Na základě informací, které se objevily v mediích minulý týden, jsme ho vyzvali, aby opustil všechny stranické funkce, což on vzápětí udělal,“ sdělil europoslanec Marcel Kolaja (Piráti).

Kolářík uvedl, že celou věc bere jako své osobní selhání. „Z toho důvodu jsem také před měsícem rezignoval na svou funkci náměstka člena vlády a mé ženě i asistentce se omluvil,“ sdělil. Svého člověka Piráti taky kritizují za to, že chtěl nejspíš celou věc ututlat. „Pan Kolářík informoval předsedu strany Ivana Bartoše až s několikatýdenním zpožděním o tom, že se něco stalo,“ dodal Kolaja.

A to kritizuje i opozice, podezírají ale i ministra Víta Rakušana (STAN). „Jestli se to stalo 1. června a pan náměstek rezignoval 19. července, tak si myslím, že ministr vnitra by měl odpovědět, jestli to věděl, nebo jestli to celou dobu tajil,“ uvedla kriticky Jana Mračková Vildumetzová (ANO). „Nepředpokládám, že pan Rakušan tam byl, aby věděl, co se dělo,“ reagoval pirátský eurposlanec Kolaja.

Rakušan ve vyjádření pro CNN prima NEWS vysvětlil, jak postupoval. „O incidentu jsem se dozvěděl, když mi Lukáš Kolářík předložil svou rezignaci. A tu jsem samozřejmě okamžitě přijal,“ uvedl. Exposlanec také pozastavil své členství ve straně.

Tagy:
Vít Rakušan ODS ministr vnitra Ivan Bartoš Česká pirátská strana Starostové a nezávislí Marcel Kolaja Lukáš Kolářík Ministerstvo vnitra České republiky Jana Vildumetzová