Kauzy STAN a neprofesionalita s Mlejnkem. Fiala z SPD vyzval Rakušana k rezignaci

Místopředseda SPD Radim Fiala v Partii Terezie Tománkové

PARTIE Terezie Tománkové 4.9.2022

Kauzy hnutí STAN a také neprofesionalita u rezignace bývalého šéfa civilní rozvědky Petra Mlejnka by měla vyústit v rezignaci ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). V pořadu Partie na CNN Prima NEWS to prohlásil opoziční poslanec a místopředseda hnutí SPD Radim Fiala. Rakušan výzvu odmítl a zopakoval, že Mlejnek byl dobrým a zodpovědným ředitelem.

Ministr vnitra Rakušan v pořadu Partie Mlejnka obhajoval a vysvětloval, proč ředitele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) neodvolal. Šéf hnutí STAN se totiž odkazoval na Mlejnkovu prověrku Národního bezpečnostního úřadu z roku 1998, na materiály z bezpečnostní komunity a další informace, které má Rakušan jako ministr k dispozici. „Přišel s manažerskými zkušenostmi. Za měsíc a půl služba pracovala dobře a zkvalitnila se,“ řekl Rakušan.

Podle ministra se Mlejnek ke své rezignaci rozhodl po mediálním tlaku kvůli schůzkám s obviněným podnikatelem Michalem Redlem v kauze Dozimetr. Rakušan jeho krok ocenil a uvedl, že se zachoval jako zodpovědný ředitel. „Ukázal velkou profesionalitu. Jeho rozhodnutí respektuji. Musíme přijít s novým ředitelem,“ pronesl Rakušan.

Kritikou ale nešetřil Radim Fiala. „Říkám, že z důvodu kauz hnutí STAN a velké neprofesionality v této věci (konci Mlejnka ve funkci – pozn. red.) byste měl rezignovat na funkci ministra. Není možné, aby policie vyšetřovala kauzy hnutí STAN pod vedením vašeho ministerstva vnitra,“ konstatoval v pořadu Partie Fiala.

Šéf STAN rezignovat odmítá

Rakušana podrobil kritice také za způsob výběru šéfa civilní rozvědky. Fiala totiž uvedl, že Mlejnek přišel na pozici ředitele ÚZSI z civilu a měl mít nejprve nižší pozici. „Nemůže se stát hned šéfem, musí být na druhé, třetí pozici. V těchto službách by se měli lidé připravovat a uzpůsobit si i jejich osobní život,“ dodal Fiala.

Rakušan jeho výzvu k odstoupení odmítl a uvedl, že v současné chvíli probíhá výběr nového ředitele.

Duel Víta Rakušana a Radima Fialy si můžete poslechnout i jako podcast:

Tagy:
Vít Rakušan CNN Prima NEWS Partie Partie Terezie Tománkové Starostové a nezávislí Radim Fiala Ministerstvo vnitra České republiky Národní bezpečnostní úřad Úřad pro zahraniční styky a informace