Kde bude Pavel „doma“? Z vesnice se mu nechce, na Hradě si přitom může vybírat ze tří bytů

Ještě před výsledkem druhého kola prezidentských voleb Petr Pavel vzkazoval, že by rád v případě zvolení žil doma – v obci Černouček na Litoměřicku. Poté, co byl zvolen novým prezidentem a jednal s Milošem Zemanem v Lánech, však připustil, že by na Hradě mohl alespoň částečně bydlet. K dispozici mu budou hned tři byty. Jak se ukazuje, skromný dům opustit zcela nechce. Jak Pavlovy možnosti hodnotí komentátor Martin Schmarcz?

„Nejraději bych bydlel doma. Myslím, že prezident je první mezi rovnými. Není nikde dáno, že by musel bydlet na Hradě nebo někde na zámku,“ sdělil Pavel ještě před prvním kolem voleb redakci CNN Prima NEWS.

Domovem poukazoval na skromný dům v obci Černouček na Litoměřicku, kde žije se svou manželkou a budoucí první dámou Evou – která je v Černoučku zastupitelkou – a kočkou Mickou. S postupem času však Pavel začíná připouštět, že by minimálně částečně svůj domov vzdálený zhruba 40 minut od Prahy přece jen opustil.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Současný vzhled Pražského hradu? Vrchol nevkusu a brutality, míní architekt Pleskot

„Po převzetí Pražského hradu i kanceláří zvážíme možnosti bydlení, ale ještě uvidíme, možná to budeme střídat,“ sdělil Pavel po jednání se současným prezidentem Zemanem v Lánech. Budoucí hradní kancléřka Jana Vohralíková v pořadu 360° na CNN Prima NEWS dodala, že s Pavlem debatu ohledně bydlení ještě nevedli. „Je to strašně rychlé a tato věc teď není prioritní,“ dodala.

Na Hradě mu budou k dispozici hned tři byty. Jeden z nich pro prvního prezidenta Československé republiky – Tomáše G. Masaryka – vybudoval hradní architekt Josip Plečnik ve druhém patře Nového královského paláce.

Jaké bude Pavlovo definitivní rozhodnutí, je zatím otázkou. Čas na rozmyšlenou má nově zvolený prezident minimálně do 9. března, kdy se na Hradě uskuteční inaugurace. Už dříve však Pavlovi sousedé z Černoučku vzkazovali, že by se jim příliš nelíbilo, kdyby nejméně na pět let „zmizel“ do Prahy. „Když má čas, zavítá například do místní pivnice, kterou provozují dobrovolní hasiči. Někteří chlapi si s ním tykají. Je to vynikající člověk, perfektní chlap,“ velebil Pavla jeden z jeho sousedů.

Bude prezident sobecký?

Již dříve budoucí domov prezidenta hodnotil komentátor Martin Schmarcz. CNN Prima NEWS sdělil, že by prezident měl bydlet na Hradě. „Kdyby prezident nebydlel primárně na Hradě, tak by to bylo už druhé zásadní porušení tradice poté, co jsme zavedli přímou volbu. Takové totální zlidovění funkce by nebylo dobré, protože symboly jsou v politice důležité a český panovník, prezident rovná se Pražský hrad,“ zdůrazňoval.

Připomněl také, že Hrad je pro prezidenta uzpůsoben nejen z hlediska vládnutí a symbolů, ale také z pohledu ochrany. „Chránit prezidenta někde mimo... mně se to nelíbí. Neuvědomuje si, že je za něj ochranka zodpovědná, a dělá problémy lidem, kteří mají povinnost ho chránit. Svým rozhodnutím bydlet jinde by jim práci dost komplikoval. Prezident by neměl být takto sobecký, aby kvůli populismu dělal problémy bezpečnostním složkám,“ dodal s tím, že první muž státu by měl žít na Hradě: „A jak moc se v něm zabydlí, závisí na členech jeho rodiny.“

Tagy: