Pavel v Lánech zavádí změny, přitom ještě není ve funkci. Připustil bydlení na Hradě

Zvolený prezident Petr Pavel ještě oficiálně nejvyšší úřad v zemi nezastává, ale přesto již má na svědomí některé změny v Lánech. Novinářům se po schůzce s dosluhující hlavou státu pochlubil, že zařídil, aby novináři nemuseli během tiskové konference stát v zimě venku.

„První změna je, že nestojíte venku, ale můžete být tady. Jsem rád, že se to jednání uskutečnilo, i když se zpožděním,“ řekl Pavel v úvodu novinářům, kteří mohli být po letech uvnitř zámku v Lánech na tiskové konferenci.

Co se budoucnosti týče, bavili se oba prezidenti o předání moci a také inauguraci. „Z mé strany se jednalo o pozvání na inauguraci a zájem mé ženy setkat se s paní Zemanovou. Také šlo o personální složení kanceláři či o předání smluv,“ řekl.

ČTĚTE TAKÉ: Pavel po schůzce se Zemanem: Různé pohledy nám nebrání, abychom se bavili vstřícně

Hovořil také o tom, že zřejmě bude částečně na Pražském hradě bydlet. „Po převzetí Pražského hradu i kanceláří zvážíme možnosti bydlení, ale ještě uvidíme, možná to budeme střídat,“ sdělil také zvolený prezident.

V souladu s předchozími prohlášeními Pavel požádal Zemana, aby už nečinil do konce svého mandátu zásadní rozhodnutí. Na mysli měl zejména jmenování nového předsedy Ústavního soudu. Zeman v mezičase oznámil, že tento krok neučiní. Své rozhodnutí označil za vstřícné gesto na rozloučenou. Pavel již dříve oznámil Zemanovo vyjádření za správné, Zeman ho nyní podle něj potvrdil.

Tagy: