Kde je Nadal? Legenda se vytratila, po šílené rekordní sérii chybí v elitní desítce

Být tenistou v první desítce žebříčku je velké vyznamenání, velmi prestižní věc. Rafael Nadal si tuto výsostnou pozici i přes neustálé zdravotní potíže užíval neuvěřitelných – a rekordních – 934 týdnů. Každá série ale jednou končí.

Čerstvé pondělní vydání žebříčku ATP přineslo dvě zásadní novinky. Díky triumfu na turnaji v Indian Wells Novaka Djokoviče vystřídal a na první místo se vrátil španělský teenager Carlos Alcaraz. A jeho krajana matadora Rafaela Nadala byste v top 10 hledali marně.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Rutinér Nadal nevěřícně zíral. Podavač míčků mu vzal raketu, navrácení se nedočkal

Pořadí v „rankingu“ se mění neustále, tenisté padají z první desítky pořadí do druhé a tak dále. Ale Nadal ve společnosti nejlepších deseti hráčů světa byla jistota jistot.

Tradice započala 25. dubna 2005, což je skoro 18 roků zpět, 934 týdnů. Tehdy 18letý talent poprvé vyskočil do nejvyšších žebříčkových pater. Za pár let poznal život na trůnu a na něm se točil jen se třemi vyvolenými – Rogerem Federerem, Novakem Djokovičem a jednou i s Andym Murraym.

Těsně před vypuknutím koronavirové pandemie, v únoru 2020, naposledy předal „antukový král“ štafetu Djokovičovi a na pozici světové jedničky se od té doby nevrátil. Ale stále se držel mezi absolutní špičkou také díky tomu, že ještě třikrát vyhrál grandslam.

Když letos v lednu na jeden z nich – Australian Open – velikán, který letos oslaví 37. narozeniny, dorazil, nastal problém. Takový, jenž Nadal zná víc než dobře. Zdravotní potíže provázejí celou jeho kariéru, a i proto je skoro až zázrakem, že stále hraje a takřka dvě dekády neopustil žebříčkové pozice 1 až 10.

Nikdo jiný z mužů takto dlouho v elitní desítce nevydržel, mezi ženami drží primát s rovnými 1 000 týdny Martina Navrátilová.

Vítěze 22 grandslamových titulů tentokrát přibrzdil flexor kyčle. Ve velkých bolestech prohrál v Austrálii druhé kolo s Američanem Mackenziem McDonaldem a od té doby se na kurty nevrátil.

Na konec hráčské kapitoly to ale navzdory všem trablům zatím nevypadá. Nadal se chce vrátit na milovaném turnaji na oranžové drti v Monte Carlu, který začíná 8. dubna. „Rafa byl prvním zaregistrovaným hráčem,“ potvrdil chuť se brzy vrátit ředitel akce v Monackém knížectví David Massey. Rodák z Mallorky zde vyhrál hned 11krát.

Tagy: