Fiala z SPD: Kde jsou byty, které Bartoš sliboval? Měl by být aktivnější, připustil Kohajda

Předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala a poslanec KDU-ČSL Michael Kohajda

360° (108)

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) by na svém resortu měl být aktivnější, pronesl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS Michael Kohajda za koaliční KDU-ČSL. Šéfa Pirátů zkritizoval také předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala, který připomněl jeho volební slogan, na kterém Piráti slibovali výstavbu deseti tisíc bytů. „Kde jsou?“ tázal se Fiala. Bartoše se naopak zastala první místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Věra Kovářová (STAN). Téma, zda je jeho úřad potřebný, ve veřejném prostoru zvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS).

„Osobně si myslím, že by pan ministr Bartoš měl být aktivnější. Když porovnáme digitalizaci u něj a na ministerstvu práce a sociálních věcí, tak je vidět, že ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) má v této oblasti větší ‚drive‘,“ uvedl Kohajda.

ČTĚTE TAKÉ: Stanjura chce zrušit resort Pirátům. Nechme jen ten pro hledání národního ptáka, opáčil Bartoš

S jeho hodnocením nesouhlasila Kovářová z koaličních Starostů a nezávislých. Podle političky z vedení Sněmovny Bartoš odvádí dobrou práci, přestože jeho resort není jednoduchý – obsahuje například rozsáhlou agendu digitalizace stavebního řízení.

Téma, zda je resort pro místní rozvoj potřebný, se do veřejného prostoru dostalo poté, co k jeho zrušení na kongresu ODS vyzval ministr financí Stanjura. „Potřebujeme méně byrokracie a agend. Také ministerstev. Můžeme zrušit ministerstvo pro místní rozvoj nebo vytvořit druhé silné ekonomické ministerstvo spojením dopravy a průmyslu,“ řekl Stanjura delegátům, přičemž mluvil o příštím volebním období.

Diskuze ve 360° se stočila spíše k hodnocení Bartošova výkonu. Pirátského ministra zkritizoval také Fiala z SPD, přičemž připomněl jeho předvolební slogan. „Pamatuji si, že pan Bartoš v době, kdy ještě nebyl ministr, měl ceduli, na které bylo: ‚Postavíme 10 000 nových bytů.‘ Tak se ptám: Kde jsou?“ řekl Fiala.

Podle předsedkyně poslaneckého klubu ANO Aleny Schillerové Stanjura zrušení resortu navrhl jen proto, že na sněmu potřeboval něčím zaujmout. „Kdyby to myslel vážně, tak nebude v tichosti přihlížet, jak tady vznikla tři nová a úplně zbytečná ministerstva,“ řekla exministryně financí, čímž měla na mysli resorty pro evropské záležitosti, legislativu a vědu a výzkum.

Stanjura: Ušetřily by se stamiliony

Na Stanjurova slova na sociální síti X poměrně ostře reagoval sám ministr Bartoš. „Podle mě to (zrušení úřadu) je málo a není to dost pravicové. Měli bychom zrušit úplně všechny agendy a nechat jen jedno Ministerstvo pro hledání národního ptáka. Všechny ostatní problémy občanů vyřeší přece neviditelná ruka trhu,“ napsal Bartoš na sociální síti X.

Stanjura v pořadu Co na to ministr ve vysílání CNN Prima NEWS dodal, že jeho výrok nebyl osobní a stojí si za ním. „Myslím, že to je správný nápad,“ uvedl ministr financí s tím, že se jedná o návrh do příštího volebního období. Pokud by se resort zrušil, ušetřilo by se podle něj až několik stovek milionů korun.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Další spor v koalici? Stanjura chce snadnější vyhazovy, Jurečka navrhuje delší zkušební dobu

Tagy:
Marian Jurečka Alena Schillerová ministr financí KDU-ČSL Ivan Bartoš Česká pirátská strana ANO 2011 Starostové a nezávislí Zbyněk Stanjura Věra Kovářová Radim Fiala Svoboda a přímá demokracie Michael Kohajda Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky