Stanjura k penzijní reformě: ANO nechce dělat kompromisy. Promluvil i o okamžitých výpovědích

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

CO NA TO MINISTR (16)

První dojmy po jednání zástupců vlády a opozice u prezidenta k penzijní reformě byly skvělé, dohodu s opozicí ale nevidím. V pořadu Co na to ministr na CNN Prima NEWS to uvedl šéf resortu financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podotkl, že hnutí ANO nechce změnu, a tak se „těžko dělá kompromis“. Zdůraznil také, že jeho návrh na okamžité výpovědi bez udání důvodu je výhodný pro zaměstnance i zaměstnavatele. „Byly by s vysokým odstupným, šest až osm měsíčních platů,“ vysvětlil. Přiznal však, že v kabinetu na tomto bodě nepanuje shoda.

Na dotaz, zda vláda vidí v penzijní reformě reálnou dohodu s opozicí, odpověděl Stanjura stručně: „Bohužel ne.“ Přiznal, že první dojmy po schůzi zástupců vlády a opozice u prezidenta byly skvělé. „Že aspoň na základních parametrech je shoda. Ale pak to ANO rozporovalo a popřelo,“ připomněl. Uvedl, že z politických schůzí se zápisy většinou nedělají, a tak se nemůže po něčem takovém z jednání shánět.

ČTĚTE TAKÉ: Niedermayer chválil vládu za penzijní reformu. Falešná hra Jurečky mě štve, opáčila Schillerová

Naznačil, že se ANO mohlo na tiskové konferenci k možné dohodě ohradit, ale neučinilo tak – zřejmě se opozici návrh rozležel v hlavě. „Já být na jednání, poté na tiskové konferenci, a slyšet od někoho z účastníků schůze říct něco jiného, tak se ohradím, že to tak nebylo a žádám o opravu. To tam ale nezaznělo,“ doplnil ministr.

Námaha za to dojít s opozicí ke kompromisu podle něj ale stojí. „Není to tak, že má vládní většina ve 100 procentech pravdu. Pokud ale opozice nechce žádnou změnu, tak kde máte ten kompromis udělat? Je to opravdu složité. Myslím, že to, co navrhujeme, je férové. Tedy mít stejnou průměrnou délku, kterou každý z nás v penzi stráví. To bude záviset na tom, jak se bude prodlužovat nebo zkracovat průměrná doba dožití,“ dodal k reformě. Ta prý má být výhodná i pro budoucí generace.

Partnery se pokusíme přesvědčit

Stanjura se také vyjádřil k novele zákoníku práce, v které by rád viděl okamžitou výpověď bez udání důvodu. „Ale s vysokým odstupným, tedy šest až osm měsíčních platů,“ zdůraznil. Domnívá se, že se jedná o výhodný nástroj pro obě strany. „V okamžiku, kdy výpověď běží, nemůžete legitimně očekávat, že člověk ve výpovědní lhůtě pracuje na 100 procent. Pak může dostat zajímavou nabídku, která je třeba časově vázaná a nemůže ji přijmout,“ líčil situace.

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se však nechal slyšet, že tento návrh v novele nebude. „Je to tak, protože zatím nemáme shodu. Koaličním partnerům jsem avizoval, že to určitě načteme ve Sněmovně a čas, než se bude o návrzích rozhodovat, chceme využít k debatě a přesvědčování partnerů,“ vysvětlil Stanjura.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Kocábka penzijního systému se potápí a vy navrtáváte díry, řekl Juchelka. Jurečka to tvrdě odmítl

To, že by se měl snažit domluvit s hnutím ANO, rázně odmítl. „To určitě ne. Jestli má vláda dlouhodobě fungovat, tak nemůže kterákoliv vládní strana přijímat návrh zákona s podporou opozice. Ano, když se opozice přidá k vládním stranám, tak je to dobře pro všechny. Ale nemůže to být tak, že tři nebo dvě koaliční strany přehlasují zbylé za pomoci hlasů opozice. To je začátek konce takové vlády,“ dodal.

Tagy: