Kde se dobře žije? Nejspokojenější jsou lidé na Plzeňsku, nejhůř dopadlo Karlovarsko

Lidé jsou nejspokojenější v Plzeňském a Královéhradeckém kraji, dobře se žije i v Praze. Nejhůř dopadl Karlovarský kraj. Vyplývá to z průzkumu agentury Median pro CNN Prima NEWS. Během pátku a soboty si lidé volí nová vedení ve 13 krajích, v Praze se volí pouze část senátorů.

V porovnání s ostatními kraji se ve spokojenosti se životem na prvním místě umístil Plzeňský kraj. „V regionu převažuje spokojenost s životem v kraji nad nespokojeností, na škále od jedné do čtyř je průměrné hodnocení obyvatel 1,81, jsou tedy spíše spokojeni. Nespokojenost vyjadřuje pět procent obyvatel,“ uvedl Median.

Lidé na Plzeňsku si chválí dobré možnosti nakupování a zásobování, technickou infrastrukturu, životní úroveň celkově v kraji i v jejich domácnosti. Spokojení jsou i s životním prostředím, veřejným prostranstvím a kulturním a sportovním vyžitím.

Zlepšit by se podle průzkumu mělo řešení chudoby a exekucí a osobní dopravy, tedy stav silnic, dálnic a parkování.

V krajích lidem vadí špatný stav silnic

Na druhém místě se umístil Královéhradecký kraj. „Jedná se o region s druhou nejvyšší spokojeností se životem. Na škále od jedné do čtyř je průměrné hodnocení obyvatel 1,87, spokojeno je 91 procent obyvatel, zbylých devět procent je pak spíše nespokojených,“ konstatovala agentura.

Obyvatelům Královéhradecka se líbí, jaké mají možnosti nakupování a zásobování, jsou spokojení se stavem veřejných prostranství, tedy parků, náměstí a památek. Dobře hodnotí veřejnou dopravu a celkovou životní úroveň v kraji.

„Pokud se podíváme na spokojenost s konkrétními aspekty, ukazuje se, že nespokojenost převažuje u dostupností a cen bydlení, osobní dopravy a u řešení chudoby a exekucí,“ komentoval Median.

Na Karlovarsku je více než pětina lidí nespokojených

Nejhůř se naopak lidem žije v Karlovarském kraji. Nespokojenost vyjadřuje 22 procent obyvatel, což je nejvíce ze všech krajů.

Nespokojenost převažuje u řešení  chudoby a exekucí, pracovních příležitostí, podpory a rozvoje podnikání,  životní úrovně celkově v kraji, osobní dopravy, rozdíly mezi městy a venkovem, zdravotní péčí, dostupnosti bydlení a jednáním a činností úřadů.

Vidíme, že v kraji je poměrně hodně oblastí, které vidí obyvatelé jako problémové a nejsou s nimi spokojeni. Spokojenost naopak vyjadřují respondenti s možnostmi nakupování a zásobováním v regionu,“ stojí ve výzkumu.

Spokojenost se životem úzce souvisí i s hodnocením politického vedení krajů. Nejkritičtější jsou lidé k vedení Karlovarského, Ústeckého a Středočeského kraje. Naopak nejlépe dopadlo vedení Plzeňského, Libereckého a Královéhradeckého kraje.

Hejtmanem Karlovarského kraje je Petr Kubis za ANO, který také vede kandidátku hnutí do letošních říjnových voleb. Hejtmankou byla původně Jana Mračková Vildumetzová (ANO), ve vedení kraje skončila po narození dítěte. Poslankyní zůstala.

Plzeňský kraj je nyní bez hejtmana. Josef Bernard byl z funkce odvolán letos v červnu poté, co vystoupil z ČSSD, za kterou byl zvolen před čtyřmi lety. Bernard letos kandiduje za hnutí STAN s podporou Zelených, Pro Plzeň a Idealistů.

S vedením kraje jsou lidé spokojeni i v Libereckém kraji. Post hejtmana v Libereckém kraji obhajuje Martin Půta za Starosty pro Liberecký kraj. V Královéhradeckém kraji bude opět o křeslo hejtmana bojovat Jiří Štěpán za ČSSD.

Průzkumu agentury Median pro CNN Prima NEWS se zúčastnilo 4 292 respondentů, sběr dat probíhal od 30. července do 10. srpna.

Tagy: