Křesla v čele krajů obhajuje dvanáct ze třinácti hejtmanů. Jaké mají šance?

Ze stávajících 13 hejtmanů se pokusí obhájit svá křesla v čele krajů téměř všichni. Jediný hejtman, který znovu nevede kandidátku, je šéf Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček z KSČM. Jaké mají dosavadní krajští lídři šance?

Podle průzkumu agentury Median pro CNN Prima NEWS je nejvíce lidí nespokojených s vedením Karlovarského, Ústeckého a Středočeského kraje. Naopak nejlépe dopadlo vedení Plzeňského, Libereckého a Královéhradeckého kraje. Pojďme se ale na výsledky podívat podrobněji.

Nejvíc nespokojených lidí ze všech regionů v České republice je v Karlovarském kraji.Nespokojenost vyjadřuje 22 procent obyvatel, což je nejvíce ze všech krajů,“ upozorňuje Median. Lidi z nejzápadnějšího kraje trápí špatné řešení chudoby a exekucí, nedostatek pracovních příležitostí, nízká podpora podnikání a velké rozdíly mezi městy a venkovem. Lidem vadí také jednání a činnost úřadů.

Nevalně dopadlo i vedení kraje. „Na škále od 1 do 4 je jejich průměrné hodnocení vedení kraje 2,44. Nespokojenost vyjadřuje 34 % obyvatel. V porovnání s ostatními kraji je tak ve spokojenosti s vedením kraje Karlovarský kraj na 13. místě,“ konstatovala agentura Median.

Lidem v Ústí vadí vysoká kriminalita

Hejtmanem Karlovarského kraje je Petr Kubis za ANO, který také vede kandidátku hnutí do letošních říjnových voleb. Hejtmankou byla původně Jana Mračková Vildumetzová (ANO), ve vedení kraje skončila po narození dítěte. Poslankyní zůstala.

Hned v závěsu se drží Ústecký kraj. „Na škále od 1 do 4 je průměrné hodnocení vedení kraje 2,4. Nespokojenost vyjadřuje bezmála třetina (32 procent) obyvatel,“ konstatuje Median. Lidé jsou nespokojeni s řešením chudoby a exekucí, bezpečnosti a kriminality, osobní dopravy a pracovních příležitostí v kraji a podpory rozvoje podnikání.

Dlouholetým hejtmanem Ústeckého kraje je Oldřich Bubeníček (KSČM). V čele kraje stojí od roku 2012. Jako jediný hejtman letos křeslo neobhajuje. KSČM nasadila jako jedničku kandidátky dlouholetého starostu Lovečkovic Radka Černého.

Středočeši mají problémy s parkováním

Třetím krajem, ve kterém jsou lidé nejvíce kritičtí k vedení, je Středočeský kraj. „S vedením jsou obyvatelé Středočeského kraje spíše nespokojení. Na škále od 1 do 4 je jejich průměrné hodnocení vedení kraje 2,39. Nespokojenost vyjadřuje třetina obyvatel,“ stojí v průzkumu.

Obyvatelé Středočeského kraje si nejvíce stěžují na stav silnic, dálnic a nedostatek parkovacích míst. Problémem je i dostupnost bydlení a nízká podpora drobného podnikání. Středočeskému kraji šéfuje hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO), která svůj post obhajuje.

Hejtmanka čelila kritice za své jednání během koronavirové krize. Spekulovalo se, jestli ji šéf ANO Andrej Babiš nebude chtít vyškrtnout z čela kandidátky. Vedení ANO ale nakonec Jermanovou jako lídryni schválilo.

Nejlepší hodnocení má Plzeňský kraj

Nejvíce spokojených lidí s vedením kraje je naopak v Plzeňském kraji. Na škále od 1 do 4 hodnotí vedení kraje na 2,14. „Jedná se tedy o nejlépe hodnocený kraj,“ tvrdí Median. Plzeňský kraj je nyní bez hejtmana. Josef Bernard byl z funkce odvolán letos v červnu poté, co vystoupil z ČSSD, za kterou byl zvolen před čtyřmi lety. Bernard letos kandiduje za hnutí STAN s podporou Zelených, Pro Plzeň a Idealistů.

S vedením kraje jsou lidé spokojeni i v Libereckém kraji. Na škále od 1 do 4 je průměrné hodnocení 2,19. Stejné číslo je i v Královéhradeckém kraji. Post hejtmana v Libereckém kraji obhajuje Martin Půta za Starosty pro Liberecký kraj.

ČSSD se vzdala značky v Hradci a Pardubicích

V Královéhradeckém kraji bude o křeslo hejtmana bojovat Jiří Štěpán za ČSSD. Sociální demokraté jdou v koalici se Zelenými, uskupení se jmenuje Spolu pro kraj.

V Jihočeském kraji funkci hejtmanky obhajuje Ivana Stráská (ČSSD), v Moravskoslezském kraji Ivo Vondrák (ANO), v Olomouckém Ladislav Okleštěk (ANO), na Vysočině hejtman Jiří Běhounek (za ČSSD). Ve Zlínském kraji obhajuje post hejtmana lidovec Jiří Čunek, který je zároveň senátorem. Čunek si věří. Prohlásil, že chce ve volbách získat přes 50 procent.

V Pardubickém kraji jde do boje hejtman Martin Netolický. Před čtyřmi lety byl zvolen za ČSSD, letos se ale značky vzdal. O post hejtmana bude usilovat za uskupení Pro prosperující Pardubický kraj. Na kandidátce jsou sociální demokraté a členové SproK (Společně pro kraj).

Průzkumu agentury Median pro CNN Prima NEWS se zúčastnilo 4 292 respondentů, sběr dat probíhal od 30. července do 10. srpna.

Tagy: