Krypto Magazín: Kdo byl tvůrcem bitcoinu? Ekonom nadhodil tři potenciální vývojáře

Ekonom Lukáš Kovanda v druhém díle pořadu Krypto Magazín

KRYPTO MAGAZÍN: 15. 10. 2021

Satoshi Nakamoto – to je jméno či spíše pseudonym člověka, který stojí za vytvořením bitcoinu. Ekonom Lukáš Kovanda v druhém díle pořadu Krypto Magazín zmínil tři jména, o kterých se v minulosti spekulovalo jako o autorech bitcoinu. Tím pravým ale nebyl ani jeden z nich.

Žádný šéf, žádná banka, žádná vláda. Bitcoin nemá jednu centrální autoritu, která by ho mohla ovlivňovat. Díky tomu nemůže nikdo měnit například inflační politiku této kryptoměny.

„Bitcoin představuje vstupenku do alternativního ekosystému, který se vyvíjí na bázi komunity. Bitcoin je tak ryze komunitní měnou,“ řekl Kovanda v druhém díle pořadu Krypto Magazín. „Komunita se dělí na uživatele a těžaře, což jsou lidé, kteří zajišťují chod celého systému,“ dodal.

Díky těžařům se do oběhu dostávají na základě předem nastaveného algoritmu nové bitcoiny. Finální počet kryptoměny je zastropován na 21 milionů. Hlavní úkol těžařů je ale ověřování transakcí, kdy tito lidé například zajišťují, aby stejný bitcoin v jednu chvíli někdo neposlal dvakrát.

Kdo mohl vynalézt bitcoin?

Ačkoli bitcoin nemá žádné centrum, v minulosti se už mnohokrát spekulovalo o tom, kdo stojí za jeho vývojem. Autor Satoshi Nakamoto, jak se mu přezdívá, ale není dosud znám. „Nabízí se řada hypotéz a spekulací, objevila se i konkrétní jména. Například Hal Finney, zesnulý průkopník kryptografie, dále Dorian Satoshi Nakamoto, vývojář a fyzik z Kalifornie, anebo počítačový vědec Nick Szabo,“ představil Kovanda potenciální kandidáty na roli Satoshiho.

S největší pravděpodobností ale ani jeden z nich nebyl autorem bitcoinu. Jméno pravého tvůrce je tak nadále neznámé, což napomáhá myšlence úplné decentralizace této kryptoměny.

Hosty druhého dílu Krypto Magazínu byli manželé Julie a Daniel Tannerovi, kteří představili svůj kryptoměnový projekt Platon Life.

Tagy:
vývoj časopis Kalifornie Lukáš Kovanda Bitcoin kryptoměna autor kryptoměny Krypto Magazín Satoshi Nakamoto