Krypto Magazín: Bitcoin býval obskurní. Teď s ním firmy spojují budoucnost, říká expert

Investor Jaroslav Brychta byl hostem prvního dílu pořadu Krypto Magazín

KRYPTO MAGAZÍN: 13. 10. 2021

Dynamický svět kryptoměn byl ještě před pár lety pro řadu lidí obskurní, nyní ale do rozjetého ekosystému naskakují globálně vlivní hráči. V prvním díle pořadu Krypto Magazín to prohlásil investor a externí poradce společnosti XTB Jaroslav Brychta. V rozhovoru okomentoval také kontroverzní projekt digitálních měn centrálních bank či zavedení bitcoinu jako zákonného platidla v El Salvadoru.

Při vzniku bitcoinu, nejznámější a nejhodnotnější kryptoměny, se o projekt zajímalo jen pár internetových nadšenců. To se psal rok 2009. Za pár let se ale bitcoin spolu s dalšími kryptoměnami vyhoupl do role lákavého aktiva, které do svých rezerv nakupují globální společnosti.

„Před pár lety byly kryptoměny obskurní a spousta firem a politiků se na ně dívala skrz prsty. Teď ale sledujeme změnu paradigmatu a řada firem s kryptoměnami spojuje svoji budoucnost,“ míní Brychta, poradce brokerské společnosti XTB, která klientům zprostředkovává obchodování na burze. „Máme tu firmy jako Square, Visa, Paypal, které začínají s kryptoměnami pracovat. Mimo ně s nimi operují také banky. Progres tam je, vždy to ale budou dva kroky dopředu a jeden zpátky, tak jako dosud,“ dodal investiční expert s tím, že svět kryptoměn je stále velmi nevyzpytatelný.

Trójský kůň

Což ilustruje i přijetí bitcoinu jako zákonného platidla v latinskoamerickém El Salvadoru. Zatímco kryptoměnová komunita vnímá politický krok jako legitimizaci celého sektoru, v samotné zemi už tolik nadšení nejsou. „Jsem rozpolcený z El Salvadoru, když se tak dívám na tamního prezidenta Nayiba Bukeleho, který má lehce diktátorské sklony, tak nevím, jestli to nebude trójský kůň pro celý kryptosvět,“ vyjádřil Brychta své obavy.

Kryptoměny jsou revoluce

Mimo státy, které se k bitcoinu a dalším kryptoměnám staví pozitivně, existuje také několik zemí, které tento druh aktiv zakazují. „Státy zakazující krypto jsou často diktatury. Taková Čína chce mít všechno pod kontrolou. Těmto režimům se svobodné kryptoměny příliš nehodí do krámu a proto je raději shazují,“ vysvětlil investor pro Krypto Magazín.

Peking navíc plánuje spustit vlastní digitální měnu centrálních bank (takzvané CBDC), která je ale spíše parodií na svobodné kryptoměny. „Rozdíl mezi digitálními měnami a kryptoměnami je propastný. Kryptoměny jsou decentralizované a je to svobodný systém. Centrální digitální měny, to je jen digitální hotovost, kde si možnost emise zachovává stát,“ pronesl Brychta. „Je to spíše upgrade současného platebního styku. Jenže kryptoměny nejsou upgrade. To je revoluce,“ uzavřel expert.

Tagy:
investice Bitcoin Čína CBDC kryptoměny Salvador Jaroslav Brychta Krypto Magazín