Vytáhl dva nože a ubodal učitele. Kdo je mladý útočník z Francie hlásající slávu Alláha?

Francie se sbírá z dalšího obludného teroru, asi 20letý muž původem z Čečny ubodal 60letého učitele na škole ve městě Arras na severu země. Podle francouzského webu The Local byl útočník bývalý žák, který si na dvoře vyřizoval účty. Známý byl i pro policii – byl totiž na seznamu sledovaných extremistů.

Pátek třináctého naplnil ve Francii svou špatnou pověst. Na škole ve městě Arras došlo na dvoře k hádce mezi bývalým žákem a skupinou ostatních studentů, později se agresor přel také s učiteli. Události před smrtícím aktem zachycují videa na sociální síti X.

List The Local napsal, že 20letý útočník byl původem z Čečenska. Studenti na dvoře se ho snažili zpacifikovat. Pak se dostal do hádky s učiteli a vytáhl na ně dva nože, se kterými do školy přišel.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Teror ve Francii. Útočník na škole v Arrasu zabil nožem učitele, měl křičet muslimská hesla

„Odcházeli jsme ze třídy do jídelny, když jsme viděli, jak ten chlap se dvěma noži útočí na učitele, který měl na sobě krev. Snažil se ho uklidnit a chránit nás. Řekl nám, abychom odešli, ale my jsme to moc nechápali, tak jsme utekli a ostatní se vrátili nahoru,“ řekl jeden z žáků místnímu listu La Voix du Nord.

Jednoho učitele útočník zavraždil, druhého vážně poranil. Pobodal také člena ochranky.

Policejní zdroj pro francouzskou agenturu AFP řekl, že agresor při útok řval: „Alláhu akbar,“ a čin měl tedy s největší pravděpodobností islamistický podtext.

Agentura Reuters uvedla, že zavražděný učitel vyučoval francouzštinu, zraněný pedagog učil tělocvik.

Policie po hrůzném činu útočníka zadržela. Byl jim ostatně známý. Muž čečenského původu byl totiž na seznamu lidí podezřelých z extremismu.

K vraždě učitele dochází v době, kdy v Evropě roste napětí kvůli válce Hamásu s Izraelem, která v řadě států vehnala do ulic podporovatele teroristů. Hamás navíc tento pátek označil za den teroru a vyzval k násilným činům po celém světě.

Tagy: