Kdo vyzve Ledeckou? Olga Křížová Charvátová řekla, komu to v Itálii může cinknout

Cortina d´Ampezzo hlásí, že je připravena přivítat první velkou sportovní akci tohoto roku (házenkáři prominou). Světový šampionát sice proběhne bez přítomnosti diváků, o to více se jich ale sejde u televizních obrazovek. Češi vkládají své naděje do Ester Ledecké. Kdo si ale odveze další medaile? „Vysoko vidím šance Petry Vlhové, ale i Mikaely Shiffrinové,“ řekla CNN Prima NEWS bývalá úspěšná československá lyžařka Olga Křížová Charvátová.

Podle některých zahraničních odborníků se nejúspěšnější zemí letošního mistrovství světa alpských lyžařů stane Švýcarsko. Vlajka s bílým helvétským křížem na červeném poli by mohla vystoupat nejvýše hned ve dvou případech a pětkrát by někdo ze Švýcarů mohl stanout na stříbrné pozici. O jeden cenný kov méně by si mohli odvézt Rakušané a Rakušanky, třetí by mohla skončit pořadatelská Itálie.

Papírové předpoklady, byť opřené o aktuální pořadí světového poháru, jsou fajn, atmosféra mistrovství je ale už nejednou dokázala zmuchlat a hodit do koše. Favorité nemusí ustát tlak na ně kladený a vzejít mohou nové hvězdy. Například v roce 1993 všem vypálil rybník tehdy jedenadvacetiletý mladíček z Norska Kjetil André Aamodt. V japonské Morioce opanoval slalom a obří slalom, v kombinaci skončil druhý za svým krajanem Lasse Kjusem. Může se něco podobného stát i v Cortině d´Ampezzo?

Sjezd

Světový šampionát už dlouho neměl pro královskou disciplínu tak jednoznačného favorita, jakým je letos Švýcar Beat Feuz. Třiatřicetiletý megazkušený závodník letos odjel šest sjezdů, z toho čtyřikrát stál na podiu. A pozor! Hned dvakrát zvítězil v rakouském Kitzbühelu (jednou v klasickém Hahnenkammu, jednou v náhradním závodě za zrušený sjezd ve Wengenu). V generálce na mistrovství v německém Garmisch-Partenkirchenu (Ga-Pa) skončil druhý.

O zlato si to zřejmě Feuz rozdá s Rakušanem Matthiasem Mayerem, který má rovněž skvělou formu a v pořadí světového poháru mu patří druhá příčka právě za Feuzem. Odepsat nemůžeme ani domácího Dominika Parise, který ovšem stále ještě hledá optimální formu po zranění kolene. Mezi favority musíme počítat také Nora Aleksandera Aamodta Kildeho, Francouze Clareye, nebo německý tandem Baumann–Sander.

A co ženy? „Světová špička je tam hrozně vyrovnaná. Nerada tipuji, ale Ester Ledecká má velké šance na některou z medailí,“ řekla CNN Prima NEWS Olga Křížová Charvátová. Domácí fanoušci smutní, protože se na startu neobjeví vedoucí žena světového poháru v této disciplíně Sofia Goggiaová, která si krátce před šampionátem poranila koleno. „Myslím, že na neúčast Goggiaové se Ester vůbec nemůže ohlížet, těch skvělých lyžařek je tam víc,“ dodala Křížová Charvátová. Jimi zřejmě myslela Švýcarky Corine Suterovou a Laru Gut-Behramiovou, které nedávno v Crans Montaně prokázaly solidní formu.

Superobří slalom (Super-G)

Favorité a favoritky superobřího slalomu se poměrně často prolínají. Přece jen jde o velmi podobné disciplíny, nicméně v super-G mohou mít navrch sjezdaři, kteří dokáží lyže lépe ovládat v zatáčkách. Mezi muži je i zde aspirantem na jedno z předních umístění Beat Feuz, ovšem v konkurenci Rakušanů Matthiase Mayera a Vincenta Kriechmayra to bude mít velice těžké. Feuze ale může zastoupit jeho krajan Mauro Caviezel, kterému v průběžném pořadí disciplíny patří třetí příčka za zmíněnou dvojicí Rakušanů.

Ženský superobří slalom má dvě jasné favoritky: Gut-Behramiovou a Suterovou. První jmenovaná ovládla dva poslední super-G v Ga-Pa, v nichž Ester Ledecká dojela vždy šestá. Útočit ale budou i domácí Federica Brignoneová a Marta Bassinová. Počítat musíme také s obhájkyní zlata Mikaelou Shiffrinovou nebo Slovenkou Petrou Vlhovou, která nedávno ukázala, že se nebojí ani rychlostních disciplín.

Obří slalom

V „obřáku“ by si to měl pohlídat zkušený Francouz Alexis Pinturault, který vede pořadí disciplíny ve světovém poháru (a také pořadí celkové). Na paty mu bude šlapat třiadvacetiletý Švýcar Marco Odermatt. Bez šancí ale není ani Chorvat Zubčič nebo Norové Braathen nebo Kilde. Obří slalom je ovšem velmi nevyzpytatelná disciplína. A dá se říci, že fyzicky nejnáročnější. Zatímco sjezd i super-G jsou jednokolové záležitosti, kdy závod trvá kolem 120, respektive 90 sekund, v obřím slalomu je třeba počítat s náloží 2x 70 sekund, kdy jezdci musí zvládnout obrovský nápor na dolní končetiny.

Ženský obří slalom může být ještě nevyzpytatelnější. Papírově by si zlato měla odvézt Italka Bassinová. Ta však klidně může podlehnout tlaku domácího prostředí a z dalších deseti čelních závodnic může zvítězit prakticky kterákoli. Za zmínku rozhodně stojí Tessa Worleyová, Petra Vlhová či Mikaela Shiffrinová.

Slalom a kombinace

Nejtočivější disciplína bývá na programu tradičně v závěru šampionátu. Ačkoli dříve zde běžně dominoval Alexis Pinturault, letošní sezóně zatím vévodí Rakušan Marco Schwarz. Jeho největšími soupeři budou Švýcar Ramon Zehnhäusern a Nor Sebastian Foss-Solevaag. Překvapit ale může Henrik Kristoffersen nebo Němec Linus Strasser.

Ženský slalom bude zřejmě ve znamení souboje mezi Vlhovou, Rakušankou Liensbergerovou a Shiffrinovou. „Šance Vlhové a Shiffrinové vidím velmi vysoko,“ řekla CNN Prima NEWS Olga Křížová Charvátová. To zřejmě platí i pro kombinační závod, ve kterém dokáží jak Vlhová, tak Shiffrinová zajet skvěle. Naproti tomu mužská kombinace bude zřejmě velká loterie. Za favorita lze určitě označit Pinturaulta, který obhajuje titul ze švédského Åre. Za ním by se mohli seřadit dobří slalomáři, kteří mívají v kombinaci obecně výhodu v porovnání se sjezdaři.

V Cortině d´Ampezzo se pojede také paralelní slalom a paralelní slalom týmů. Těžko lze nyní předpovídat favority. Do obou disciplín jednotlivé výpravy zpravidla nominují lyžaře s aktuálně nejlepší formou.

Tagy:
Itálie Ester Ledecká sport Petra Vlhová Cortina d'Ampezzo MS v alpském lyžování 2021 Mikaela Shiffrinová