Kdo vyzve samuraje Procházku při obhajobě titulu? Fighter Dvořák nastínil možnosti

Zápasník Jiří Procházka se po fenomenálním vítězství titulu UFC v polotěžké váze vrátil do Česka, aby svůj triumf oslavil a možná si i trochu odpočinul. Už nyní se však v médiích spekuluje o novém vyzyvateli. Známý český UFC fighter David Dvořák zmínil v rozhovoru pro CNN Prima NEWS tři reálné možnosti. Patří mezi ně i potenciální odveta s brazilským veteránem Gloverem Teixeirou či evropské derby s Polákem Janem Blachowiczem.

Asi každého překvapil vývoj nedělního zápasu mezi Procházkou a Teixeirou. Co jste na ten fight říkal vy?
Krom toho, že jsem měl tepovku asi 180 a málem jsem umřel, tak šlo o excelentní zápas. Oba fighteři byli na 100 procent připravení. Každý si chtěl prosadit svou hru – Jirka v postoji a Teixeira zase na zemi. Zápas ukázal, že se to ani jednomu nepovedlo. Glover Jirku nahnul v postoji, což se neočekávalo, a naopak Jirka svého soupeře uškrtil na zemi. Role si malinko vyměnili. Taktika ale Jirkovi přesto vyšla, jestliže zápas vyhrál.

Hodně se mluví o situaci ve 4. kole, kdy se Procházka dostal ze škrcení (konkrétně chvatu arm triangle choke). Mnozí lidé již očekávali konec. Jaký byl váš pohled?
Už jsem viděl zápasy, kdy se bojovníci z něčeho takového dostali, ale vůbec bych to nečekal od Jirky. On chtěl určitě hrát vestoje, protože tam je nejsilnější. Naopak na zemi je to jeho nejslabší stránka, není prostě dominantní „zemař“. Už jsem myslel, že je hotovo. Jenže on to ustál a nejen to. Dokonce z toho dokázal utéct do dominantní pozice, byl to masakr. Teixeira udělal chybu, že tuhle příležitost promeškal.

Už nyní se mluví o možných vyzyvatelích. Sám Procházka se nechal slyšet, že by chtěl titul poprvé obhajovat ještě letos. Koho byste v souboji s ním viděl nejraději?
Přál bych si odvetu s Teixeirou, protože oba dva předvedli fakt skvělou bitvu. Teixeira ten zápas podle mě bodově vyhrával. I podle rozhodčích to tak bylo. Myslím, že odveta by tomuto výbornému boji slušela.

Pokud se bavíme o osobě, která by mohla hned naskočit do bitvy o titul, tak je to Ankalaev. V jeho zápase se Smithem ani v nejmenším nevěřím tomu, že by ho Smith mohl nějak ohrozit.

Mluví se také o exšampionovi Janu Blachowiczovi. Ten svůj zájem bojovat s naším samurajem projevil hned po zápase...
Ano. Líbilo by se mi, kdyby Jirka proti Blachowiczovi zápasil na nějakém evropském eventu, kde bych se chtěl ideálně blýsknout i já. Na americké půdě bych dával přednost Teixeirovi.

Šéf UFC Dana White už před týdnem sdělil, že novým vyzyvatelem má být fighter, který vzejde z červencového zápasu Magomed Ankalaev vs. Anthony Smith. Kdo to podle vás bude?
Pokud se bavíme o osobě, která by mohla hned naskočit do bitvy o titul, tak je to Ankalaev. V jeho zápase se Smithem ani v nejmenším nevěřím tomu, že by ho Smith mohl nějak ohrozit. Jsem si skoro jist, že Ankalaev vyhraje a bude připraven na titulovou šanci. Otázka je, koho Jirkovi nakonec dají.

Jak by podle vás dopadl zápas Procházka vs. Ankalaev?
Složitá otázka. Ankalaev má velmi dobrý postoj, ale i krutý wrestling. V UFC je hodně dominantní, může Jirkovi dost zatopit. Z těch všech možných soupeřů je podle mě nejsilnější. Na Teixeiru by byl Jirka ještě lépe připraven. Na rozdíl od něj se má pořád v čem zlepšovat. Nic nového bych neočekával ani u Blachowicze. Tito starší fighteři mají sice zkušenosti a přehled, ale dají se dobře načíst. Ankalaev je nová liga. Bylo by to zajímavé.

Rozhovor s Jiřím Procházkou z května 2021:

Tagy: