Expert: Stropnický v boji o Hrad? Úvahy přišly pozdě. Žilková by vedla antikampaň

Velvyslanec v Izraeli Martin Stropnický

Politolog Jelínek o prezidentských volbách a kandidátech

Hnutí ANO pod vedením Andreje Babiše již příští týden plánuje oznámit svého kandidáta, kterého vyšle do boje o Hrad. Podle politologa Lukáše Jelínka by nejlepších výsledků za hnutí dosáhl expremiér, o jeho účasti ve volbách se však nadále spekuluje. V pořadu Nový den zhodnotil také další možné kandidáty, například velvyslance v Izraeli Martina Stropnického. Podle Jelínka přišly úvahy o jeho nasazení příliš pozdě.

Koho hnutí ANO do boje o Hrad vyšle, je podle Jelínka záhadou pro všechny. „V určitých vlnách přichází náznaky, že by Babiš kandidoval, či nekandidoval, ale zatím to vypadá, že ANO by chtělo postavit svého kandidáta, a právě expremiér by byl tím, který by aspiroval na nejlepší možný výsledek,“ uvedl.

Podotkl, že první sociologické průzkumy ukazují, že by si například exministryně financí Alena Schillerová ve volbách nevedla špatně, ale výsledek jako Babiš by neudělala.

„Úvahy o Martinu Stropnickém pak přišly příliš pozdě, aby si ho občané ztotožnili s prezidentskou funkcí a zaznamenali jeho kampaň. Spíše by je ovlivnily antikampaně jeho manželky Veroniky Žilkové, která už veřejně podpořila Danuši Nerudovou,“ pokračoval Jelínek.

Doplnil, že pokud by hnutí chtělo někoho postavit, byl by Babiš nejvhodnější. „Ale mám obavy, jak by dopadlo poměřování sil v případě, že se odehraje i druhé kolo voleb. V senátních volbách ve druhém kole ANO propadlo, protože se všichni ostatní proti němu spojili. Něco podobného by se stalo i u boje o Hrad. Babiš není člověk, který by rád prohrával. Spíše si myslí na premiérskou funkci, a tak bude do poslední chvíle vše zvažovat,“ uzavřel.

Jak může politická minulost prezidentské kandidáty poškodit? A jak by se Petr Pavel měl ke kritice, která se na něj snáší, postavit? Nejen to se dozvíte ve výše přiloženém videu.

Tagy: