Kdy bychom mohli odložit respirátory? Počkejme si na září, naznačil Vojtěch

Pokud se v září ukáže, že proočkovanost chrání populaci před razantním nástupem nákazy, můžeme se bavit o zrušení povinnosti nosit respirátory. Ve vysílání CNN Prima NEWS to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Zatím ale povinné nošení respirátorů považuje za zásadní protiepidemické opatření.

„Letošní léto je jiné oproti předešlému v tom, že už máme zkušenosti. Hlavně tu máme proočkovanost a kolektivní imunitu, byť ještě nejsme v cílové pásce. Na druhou stranu víme, že situace po létě se v loňském roce zhoršila,“ uvedl Vojtěch.

Proto zůstává obezřetný. „Aktuálně se zatím nemáme důvod znepokojovat, ale počkejme si na září, jestli se situace bude nadále držet na těchto dobrým číslech, nebo se zhorší,“ řekl ministr.

Sám se prý těší, až odložíme respirátory a vrátíme se k „normálu“. „Obrovsky se těším na dobu, kdy už nebudeme muset řešit covid. Občas to může v médiích vypadat, že opatření děláme s nějakou zálibou, ale ujišťuji vás, že to tak není. Ministerstvo je více než rok vytíženo covidovou agendou,“ vysvětlil.

Podle něj v současné době nelze říct přesné datum, kdy by se respirátory mohly odložit. „Je to otázka, kterou nikdo stoprocentně nedokáže zodpovědět, ale myslím si, že bychom měli počkat do září. Budeme vycházet i ze zkušeností z loňského roku, kdy se v této době lámal chleba a my jsme viděli, jak se situace mění. Je to samozřejmě spojené s návratem dětí do škol i s větší mobilitou lidí,“ popsal Vojtěch.

„Pokud se ukáže, že proočkovanost chrání populaci před razantním nástupem nákazy, pak se budeme bavit i o zrušení tohoto opatření,“ doplnil k povinnosti nosit respirátory.

Na rozhodnutí soudu budeme reagovat

Nejvyšší správní soud přitom v úterý zrušil vládní opatření, týkající se právě nošení respirátorů ve vnitřních prostorech. Podle NSS není nařízení náležitě odůvodněné.

„Mrzí mě rozhodnutí soudu, ale zkrátka na něj budeme reagovat a chceme mu vyjít vstříc. Požádal jsem proto kolegy, aby to zanalyzovali a aby odůvodnění, které musíme doplnit do tří dnů, skutečně odpovídalo předchozím rozsudkům,“ řekl. Podle něj je ale otázkou, jak podrobné zdůvodnění bude soudu stačit. Nošení respirátorů označil za zásadní protiepidemické opatření a je podle něj zatím potřeba, aby platilo dál.

Tagy: