Recept na levnější potraviny? Antimonopolní úřad chce limitovat nepřiměřeně vysoké přirážky

Supermarkety tvrdí, že budou muset dovážet víc potravin ze zahraničí.

Výborný jednal s Mlsnou o drahých potravinách

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) připraví do 15. ledna návrh změn zákona, které by mu umožnily lépe reagovat na některé situace na trhu, které mohou působit podezřele. Limitovat by chtěl například vysoké obchodní přirážky. Po jednání s ministrem zemědělství Markem Výborným (KDU-ČSL) to řekl předseda úřadu Petr Mlsna. Možné úpravy se týkají například povolování fúzí, doplnil.

Předseda antimonopolního úřadu o jednání s Výborným požádal poté, co se ministr minulý týden sešel se zástupci obchodních řetězců a Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR). „Chci si udělat obrázek o tom, co na schůzce ministra se zástupci maloobchodních řetězců padlo, neb v mediálním prostoru se různí interpretace toho, co na tom jednání vlastně zaznělo,“ sdělil ještě před schůzkou ve vysílání CNN Prima NEWS.

ČTĚTE TAKÉ: Budeme muset zvýšit dovoz potravin, avizují supermarkety. Úplný nesmysl, tvrdí ministr

Podle Mlsny se s Výborným shodli na tom, že jak ÚOHS, tak ministerstvo nejsou orgány, které by tvořily ceny na trhu. Poznamenal, že podle současných pravidel nemůže antimonopolní úřad ukládat firmám žádné závazky nebo je nutit odprodat část podniku, pokud nedosáhne dominantního postavení na trhu. „Nabízí se úpravy v oblasti fúzí tak, aby nedocházelo k prohlubování oligopolní struktury na českém trhu, ať už potravinářském, nebo maloobchodním,“ upozornil.

Sledujte rozhovor s Petrem Mlsnou krátce před schůzkou s ministrem zemědělství:

Je podle něj také možné debatovat o tom, zda v situaci, kdy je zakázáno prodávat za nepřiměřeně nízké, takzvaně dumpingové ceny, by nebylo vhodné zakázat prodej i za nepřiměřeně vysoké ceny. Jako příklad uvedl, že se úřad může zaměřit na to, zda nepřiměřeně vysoké ceny neovlivňují trh jako celek. „To znamená, že nikdo není tlačen v důsledku třeba oligopolního fungování trhu k tomu nezlevňovat,“ uvedl.

Výborný k nepřiměřeně vysokým cenám řekl, že obchodní přirážky v řádu stovek procent jsou za hranou toho, co je přiměřené, legislativa to ale nijak nepostihuje. Uvedl, že k případné úpravě zákona vytvořil vlastní skupinu expertů na soutěžní právo.

S ministrem podle Mlsny diskutovali také o slevových akcích. Podotkl, že v ČR je prakticky nereálné zjistit skutečnou hladinu cen, protože 70 procent základních potravin se prodává v akcích. „Pokud bychom statisticky porovnali ceny v těchto slevových akcích, tak bychom viděli, jaká je reálná hodnota, za kterou se základní potraviny kupují,“ doplnil. V některých státech podle něj regulace slevových akcí funguje, ale pro české politiky je to téma, které příliš řešit nechtějí.

Mlsna také řekl, že v příštím roce bude úřad provádět sektorové šetření namátkově i plošně u vybraných komodit. Letos prověřoval vývoj cen u mléka, másla, vajec, mouky a kuřecího masa. Sledoval jejich vývoj od roku 2018 s ohledem na pět zlomových dat, které mohly mít na zdražování vliv, jako byl začátek energetické krize nebo začátek války na Ukrajině. Ve zvláštní analýze se věnuje vývoji ceny cukru. Mlsna v úterý řekl, že výsledky cen cukru by měl úřad zveřejnit do konce roku.

Podle Výborného by měl ÚOHS v tomto ohledu „výrazně přidat“, protože podnět týkající se cukru podal jeho předchůdce Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) na konci února.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Fiala je celému národu pro smích, říká Schillerová. Snížení DPH se rozplyne jak pára nad hrncem

Tagy: