Budeme muset zvýšit dovoz potravin, avizují supermarkety. Úplný nesmysl, tvrdí ministr

Supermarkety tvrdí, že budou muset dovážet víc potravin ze zahraničí.

Do Česka se bude dovážet více zboží ze zahraničí

Pokud čeští výrobci zdraží, budeme muset dovážet ještě více potravin ze zahraničí. To avizují zástupci supermarketů. Tvrdí, že dodavatelé z ciziny mají až o pětinu levnější nabídky než ti domácí. Zatímco čeští potravináři tyto plány kritizují, podle ekonomů je to pro zákazníky dobrá zpráva.

Až 90 tisíc kuřat se denně porazí a následně zpracuje v podniku Drůbežářské závody Klatovy. Konkurovat musí nejen dalším zpracovatelům z Česka, ale hlavně těm z ciziny. Jedno kilo kuřecích prsních řízků prý polští výrobci do supermarketů dodávají za 90 korun, což je cena, které tento český zpracovatelský závod nemůže konkurovat.

ČTĚTE TAKÉ: Za vánočním cukrovím do Polska. O kolik vás vyjdou suroviny za hranicemi levněji?

„Naše investiční dotace jsou zrušené, Poláci je mají až do výše 50 procent. Tamní vláda zemědělství zásadně podporuje, protože se jedná o agrární zemi,“ uvedl pro CNN Prima NEWS generální ředitel závodu David Bednář.

Zástupci obchodů říkají, že podíl českých potravin na pultech je až 85 procent. Číslo se ale prý bude snižovat. „Pokud česká vláda říká – zlevňujte potraviny, tak to znamená více dovážet, protože v Německu nezdražují energie ani nezvyšují daně,“ řekl prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza.

„Je to úplný nesmysl. Tak, jako neurčuju cenu, neurčuju ani obchodní strategii, takže nevidím důvod, aby stoupaly dovozy,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

Ekonomové ovšem ve zvýšení dovozu vidí i pozitiva. „Pokud budeme více dovážet, tak je to příznivé pro spotřebitele, protože zákazníci budou nakupovat levněji než dnes,“ míní ekonom Vladimír Pikora.

„Mnohé zahraniční firmy mají lépe vyřešené své náklady a dokážou produkovat levněji,“ tvrdí ekonom a poradce premiéra Petra Fialy (ODS) Štěpán Křeček. Z dlouhodobého hlediska to ovšem už tak růžové být nemusí.

„Českou ekonomiku to rozhodně nepodpoří. Pokud budeme více dovážet, projeví se to v platební bilanci a následně i v makroekonomických indikátorech, jako je měnový kurz,“ dodal Pikora.

Potraviny z dovozu byly v minulosti často terčem kritiky kvůli své kvalitě. Podle nejnovějšího průzkumu The Economist jsou ovšem třeba potraviny z Polska deváté nejkvalitnější v Evropě, zatímco české jsou až dvacáté.

ČTĚTE TAKÉ: Cena piva po Silvestru šlehne do očí, řekl ekonom. Za točené dáte mnohem více

Tagy: