Když fotbal miluješ, není co řešit. Fanoušek-samotář cestoval 1700 kilometrů, byl odměněn

Fotbal je droga, určitý druh náboženství, řekne leckterý fanoušek nejrozšířenějšího sportu na světě. Příznivec italského klubu Südtirol Damian Gruber to sice nevyřkl nahlas, ale mluvil za něj čin. Uprostřed týdne cestoval z Bolzana do Beneventa, což je přes 800 kilometrů dlouhá štreka. Ve velkém sektoru pro hostující fandy byl zcela osamocený. Za svoji loajalitu se od hráčů dočkal poklony i darů.

Südtirol je štikou druhé nejvyšší italské soutěže, tedy Serie B. Nikdy dříve ji nehrál, ale po loňském postupu se v ní etabloval více než dobře. Po 27 kolech klubu sídlícímu nedaleko hranic s Rakouskem patří čtvrté místo a klidně může pomýšlet na postup mezi elitu.

Ale ani výjimečná sezona neznamená, že by partu z Bolzana doprovázely na cestách haldy fanoušků. Zvlášť, když se má hrát až v Kampánii vzdálené zhruba 850 kilometrů jižním směrem.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Nedovoluj si na brankáře, chlape. Chuligánovi, se kterým zametl gólman, naložili i fanoušci

Jeden hrdina si však do sektoru hostí cestu našel, jak informuje například populární novinář Gianluca DiMarizo spolupracující se stanicí Sky Sports. Mladý muž jménem Damian Gruber osamoceně postával se šálou, neměl s kým rozebrat, jak se jeho oblíbenému mančaftu daří. Ale dařilo se mu velmi dobře. Náročného výletu Gruber nelitoval už ve 13. minutě, kdy Südtirol poslal do vedení Luca Belardinelli. Na konečných 2:0 pak zvýšil ve druhém poločase Moustapha Cisse.

Fanouškovský solitér už během utkání schytal pochvalu od významně početnějšího domácího tábora Beneventa. Ten vytáhl transparent se slovy: „Čest těm, kteří ždímají kilometry.“ A Grubera neignorovali ani ti, kterým oddaně držel palce. Hráči z Jižního Tyrolska přišli vzdát cestovateli hold a dva z nich – Andrea Masiello a Giovanni Zaro – mu darovali dres a šortky.

Obdiv na něj čekal i ve skupině na sociálních sítích určené pro nejvěrnější fanoušky s názvem Ultras World. A jak se vlastně urodila komplikovaná cesta? „Na tento výlet jsem si vzal dva dny volna. Pronajal jsem si auto z Bolzana do Bergama, pak letěl z Bergama do Neapole a další auto si půjčil na cestu z Neapole do Beneventa,“ popsal fanda, jenž v krátké době dohromady urazil přibližně 1 700 kilometrů.

Mimochodem, Benevento je klub, který v Česku poměrně proslavil bývalý trenér Sparty Andrea Stramaccioni. Na podzim 2017 si stěžoval, že Pražané nemají u tuzemských rozhodčích dostatečný respekt. „Nejsme žádné Benevento. My jsme Sparta,“ čílil se tehdy Stramaccioni, čímž se dopustil urážky italského klubu a celého města. „Nejsme žádný Stramaccioni. Mluvil o nás jako kretén,“ odpověděl jasně Clemente Mastella, starosta šedesátitisícového města poblíž Neapole. Ve funkci je dodnes.

Tagy:
Rakousko AC Sparta Praha fanoušek fotbal Česko sport Sky Sports SSC Napoli Kampánie Bolzano Atalanta Bergamasca Calcio Benevento Itálie Serie B FC Südtirol Benevento Calcio