Když má sláva smysl: Oscarová herečka Hilary Swank mění osudy opuštěných psů i dětí

Dvojnásobná držitelka Oscara Hilary Swank je po dlouhé době zase jednou z těch celebrit, které svou slávu spojily s pomocí. Můžeme ji tedy zařadit do naší oblíbené rubriky Když má sláva smysl.

Osudové setkání při natáčení

Začátek celého příběhu je jako z filmu a on i tak trochu z filmu v podstatě je. Nadace Hilaroo, o které bude řeč později, má počátek u malého pejska s velkým srdcem jménem Karoo.

Hilary byla na natáčení filmu v Jižní Africe, točila scénu, kde musela přeskakovat plot a tam to vše začalo. „Nevím, jestli jsem tohoto psa našla já, nebo ten pes našel mě. Když jsem při druhém záběru plot přeskočila, dívala se na mě malá butterball (v překladu „máslová koule“),“ vzpomíná Hilary. Psa zvedla a vše zaznamenal fotograf, který fotil zákulisí natáčení. Tato fotka se stala hlavní fotografií nadace.

Hilary ihned vzala štěně k veterináři, kde bylo zjištěno, že to roztomilé velké bříško má plné červů, navíc je plné blech, uši má plné klíšťat a bylo polito petrolejem, nejspíš ho tak čekala krutá smrt. Hilary pejska postupně nechávala ošetřovat a očkovat. Doba, která byla nutná na vycestování od očkování, se shodovala s tou, která Hilary zbývala na dotočení filmu - osud.

Hilary a Karoo znamená Hilaroo

Bylo tak jasné, že Hilary bude mít novou parťačku. „Doslova se stala láskou mého života. Nedokážu to vysvětlit, je to prostě to, co pes dělá. Pes se do těchto míst dostane a miluje vás způsobem, který je léčivý. Psi vás také hodně naučí o zvědavosti, radosti, o tom, jak být v daném okamžiku a důvěřovat svým instinktům. Tento pes mě donutil myslet více a žít ve větší radosti,“ říká Hilary.

Karoo bohužel opustila svou paničku před pěti lety předčasně, v nedožitých 8 letech. Hilary věděla, že musí smutek přetvořit v něco pozitivního. Pes totiž podle ní pomáhá lidem a chtěla proto vytvořit něco v tomto smyslu, co by mohlo nést Karoonin odkaz, a povedlo se.

Nadace Hilaroo pomáhá opuštěným psům z útulku a dětem, které byly opuštěny a momentálně spadají pod organizaci FosterAll. „Vidíte některé děti, které přijdou a nevěří lidem, cítí se opuštěné a zrazené, a pak se spojí se psem, který je na tom stejně. Vidíte, jak se okamžitě propojí,“ popisuje Hilary.

Léčí duše opuštěných psů i dětí

Programy fungují ve formě týdenních táborů v letních a prázdninových měsících a také mimoškolních programů, kde je dítě spárováno s určitým psem, aby se s ním spojilo a staralo se o něj. Děti a zvířata jsou spojeny v programu, který se snaží změnit životy obou duší prostřednictvím organizovaných a osvědčených terapií, tréninků odpovědnosti a aktivit pro budování týmu.

Velikost táborů je omezena, aby se zajistilo, že každý mladý člověk a jeho pes je pod pečlivým dohledem vyškolených terapeutů.

Naší dlouhodobou vizí je mít vlastní zařízení, kde bychom mohli nejen provozovat tyto programy, ale také poskytovat mladým lidem školení o odpovědnosti, aby mohli vyrazit do tohoto světa.

Hilary je kromě mámy dvojčat i adoptivní mámou pěti psů z útulku: Teddyho, Sufi, Kai, Duntona a Moona.

Tagy: