Když mě zabijí, nevzdávejte se, jsme ohromně silní. Navalnyj poslal Rusům před smrtí vzkaz

Alexej Navalnyj v dokumentárním filmu z roku 2022 promluvil o možnosti vlastní vraždy.

Svět obletěla mimořádná zpráva. Ve vězení zemřel Alexej Navalnyj

Neuvědomujeme si, jak silní jsme, vzkázal dříve ruský opozičník Alexej Navalnyj svým podporovatelům v dokumentárním filmu, kde promluvil o možnosti, že ho ruský režim zavraždí. V oscarovém snímku Navalny z roku 2022 uvedl, že pokud ho zabijí, potvrdí to sílu odpůrců Kremlu, kteří by tím pádem neměli vzdávat svůj boj.

Navalnyj se chtěl v dokumentu tématu vlastní smrti prý původně vyhnout. „Na začátku filmu jsem se ho zeptal, co by vzkázal ruskému lidu v případě, že by ho zabili. Otázku odbyl v sobě vlastním sarkastickém stylu a řekl mi: ‚Netočíme nudný pamětní film. Uděláme thriller, tohle musí být thriller.‘ Ale na konci filmu jsem se ho zeptal znovu, a tentokrát odpověděl velmi uváženě,“ popsal dříve proces natáčení režisér Daniel Roher v rozhovoru pro portál GZERO Media.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Poslední video Alexeje Navalného. Hlavní kritik Putina se na něm usmívá a žertuje o oblečení

Navalnyj nejprve odpověděl anglicky: „Můj vzkaz pro případ, že mě zabijí, je prostý: Nevzdávejte to.“ Filmař ho následně požádal o odpověď v ruštině. „Nesmíte se vzdát. Pokud se rozhodnou mě zabít, bude to znamenat, že jsme neuvěřitelně silní. Tuto sílu musíme využít. Nevzdat se a pamatovat, že jsme ohromnou silou, která je utlačována padouchy,“ pokračoval symbol ruské opozice.

„Neuvědomujeme si, jak silní ve skutečnosti jsme. Jediná věc, kterou zlo potřebuje k vítězství, je nečinnost dobrých lidí. Tak nebuďte nečinní,“ vzkázal politik Rusům.

K TÉMATU: Putinův postrach, nekonečný vězeň a bojovník za lidská práva. Kdo byl Alexej Navalnyj?

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Tisíce lidí po celém Rusku vyšly do ulic, aby uctily památku Navalného. Došlo i na zatýkání

Tagy:
Vladimir Putin smrt film dokument vzkaz Rusko Alexej Anatoljevič Navalnyj Daniel Roher