Flobertka už jen na zbrojní průkaz? Novelu projednává Sněmovna, experti přesvědčovali poslance

Pro pořízení flobertek by mohla platit přísnější pravidla.

Na flobertku budou přísnější pravidla

Zákony o držení zbraní by se měly zpřísnit. Jedno z opatření by mohlo přijít už brzy. Kdo si chce nyní koupit flobertku, stačí mu jen registrace. Jenže lidé si ji pak často nelegálně předělávali na ostrou palnou zbraň. Novela zákona, kterou projednává Sněmovna, chce změnu.

Flobertka není vzduchovka, při střelbě používá náboje s okrajovým zápalem typu Flobert. Šéf Asociace obranného a zbrojního průmyslu sice říká, že víc ublíží úder touto zbraní než její střela, jenže lidé našli cestu, jak ze zbraně střílet ostrými náboji. Policisté ročně zabaví stovky nelegálních zbraní, včetně předělaných flobertek, ať už krátkých, nebo dlouhých.

ČTĚTE TAKÉ: Střelba otřásla pocitem bezpečí, řekl Rakušan. Popsal chystané změny pro držitele zbraní

„Došlo k tomu, že nábojový válec revolveru byl upraven. Původní krátký váleček byl doplněný o prodloužený kus,“ uvedl právník odboru bezpečnostní politiky na ministerstvu vnitra Jan Bartošek.

Takové úpravy lidé dělají i přesto, že nejde o jednoduchou záležitost. „Je to náročné, člověk musí mít velice dobré technické vzdělání a vybavení,“ vysvětlil spolumajitel Zámeckého muzea krátkých palných zbraní z Oslavan Jiří Bureš.

Nejčastěji policie takto nelegálně upravené zbraně zadržela u drogově závislých nebo jinak společnosti nebezpečných lidí. „Zejména u lidí, kteří mají co do činění s obchodem s drogami na pouliční úrovni, násilníci a podobně,“ upřesnil Bartošek.

Podle zpřísněného zákona k pořízení flobertky už bude potřeba zbrojní průkaz. A proto se zbraně dostaly i do Sněmovny. Pochybovače se o nutnosti změny rozhodli experti ministerstva vnitra přesvědčit přímo ukázkou předělaných zbraní.

Změny ale šéf zbrojařů považuje za chybu. „Jsem přesvědčen, že nebudou-li tyto zbraně dostupné, tak naše policie a armáda nebudou mít kde rekrutovat, protože lidi nebudou mít střelecké schopnosti,“ řekl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hrají zbraně mezi lidmi do karet vrahům, nebo umožňují obětem se bránit?

Tagy:
muzeum zbraň střelba průmysl zbrojní průkaz Jan Bartošek Jiří Hynek Oslavany Ministerstvo vnitra České republiky Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR flobertka Jiří Bureš