Nároky na životosprávu profesionálních hráčů jsou čím dál tím větší. A konkrétně v nejlepší fotbalové lize na světě Premier League se šíří zajímavý trend. Čerstvě jmenovaní trenéři Antonio Conte a Steven Gerrard zařadili kečup na seznam věcí, které by fotbalisté neměli konzumovat.
MS ve fotbale 2022
Že by do obvyklého jídelníčku neměli profesionální fotbalisté stejně jako ostatní sportovci zařazovat smažené pokrmy nebo sladkosti, není žádnou novinkou. Ale že by se měl na seznamu zakázaných věcí nacházet i kečup? Překvapivé, ale dva současní trenéři v nejsledovanější soutěži na světě se rozhodli razit cestu nejpřísnější životosprávy.
Oblíbená omáčka tvořená rajčatovým protlakem, kořením a dalšími přísadami se už nenachází v klubové kantýně Tottenhamu Hotspur. Červené dochucovadlo spolu s majonézou nebo perlivými nápoji zakázal italský kouč Antonio Conte. Zároveň zaúkoloval týmové kuchaře, aby pokrmy nepřipravovali na oleji a másle. A nařídil co největší zařazení ovoce, čímž jen potrhl „fitness revoluci“ na severu Londýna.
Bez kečupu budou dávat více gólů. Ne, nesmysl
Ke změnám Conte sáhl kvůli tomu, že byl přesvědčený, že tým dříve vedený Portugalcem Nunem Espíritem Santem není v dobré fyzické kondici. A třeba i kvůli tomu Tottenhamu patří v necelé třetině sezony až deváté místo.
Kečupové tabu se příliš nepozdává někdejšímu trenérovi Spurs Timu Sherwoodovi, který utrousil cynickou poznámku: „Nepodceňujte zákaz kečupu a majonézy, protože si hráči najednou začnou lépe přihrávat a budou dávat spoustu gólů. Je to celkem tajemství. Ne, velký nesmysl.“
Každopádně v Birminghamu není momentálně situace o moc jinačí. Minulý týden byl novým trenérem tamní Aston Villy jmenován Steven Gerrard. A po vzoru Conteho zakázal svěřencům kečup ještě dříve, než se s nimi pořádně seznámil. „Zakázal jsem ho před tím, než jsem ho vůbec v týmové jídelně zahlédl,“ popsal někdejší legendární záložník Liverpoolu, který za poměrně velkých emocí opustil v průběhu rozběhnuté sezony Glasgow Rangers.
„Hráči musí mít správnou mentalitu. Udělat něco nad rámec. Musí se snažit být ve všech ohledech špičkoví,“ poznamenal dále Gerrard. Nicméně ne všichni si myslí, že zrovna vyškrtnutí kečupu z menu může rezultovat v lepší kondici a kvalitnější výkony na hřišti.
„Upřímně řečeno, je to jedna z nejméně problematických neřeští v jídelníčku profesionálních fotbalistů,“ uvedl pro web The Sun Rick Miller, klinický sportovní dietolog se základnou v Londýně. „Povolení vysoce kvalitních dochucovadel může zlepšit chuť zdravějších jídel, a tím pádem podpořit zdravější stravovací návyky,“ dodal.
Conte s Gerrardem v každém případě nejsou inovátoři v oblasti kečupového zákazu. Už dříve vyškrtli rajčatovou omáčku italští trenéři, kteří působili v Premier League – Fabio Capello a Paolo di Cania.