Kilometrová fronta. Na speciální bankovku čekaly před ČNB tisíce lidí, mrazu navzdory

Od časného rána přes mrazivé počasí čekaly tisíce lidí ve frontě před pobočkami České národní banky (ČNB) po celé zemi, aby získaly speciální tisícikorunu s přetiskem k 30. výročí rozdělení československé měny a vzniku české koruny. Některé filiálky včetně pražského ústředí už dopoledne oznámily, že frontu z kapacitních důvodů zavírají, další tak učinily v odpoledních hodinách.

Speciální bankovku lze získat od středy do rozebrání zásob za 1 000 korun na pokladnách centrální banky v Praze, Českých Budějovicích, Plzni, Ústí nad Labem. Hradci Králové, Brně a Ostravě. Každý zájemce může koupit nanejvýš pět bankovek. ČNB jich vydala 200 tisíc kusů. Lidé už mezitím na internetu tyto bankovky nabízejí za několikanásobně vyšší ceny.

Zástupci ČNB ve 14:30 z bezpečnostních důvodů nechtěli upřesnit, jak velká část emise se zatím prodala. Není ani zřejmé, zda bude bankovka na pobočkách k dispozici i v dalších dnech. ČNB odpoledne na Twitteru uvedla, že dotisk se neplánuje.

Před pražskou pobočkou se v době otevření táhla už zhruba kilometrová fronta ulicemi Na Příkopě, Panská, Jindřišská a Senovážná téměř až zpět ke vstupu do banky. Někteří lidé ve frontě uváděli, že čekali přes noc navzdory silnému mrazu. Ani ne hodinu po otevření banky už ale ČNB oznámila, že fronty před svým pražským ústředím a také před hradeckou pobočkou pro dnešek z kapacitních důvodů uzavřela. „Čekající, kteří ve frontě stáli před jejím uzavřením, se dnes k výměně dostanou,“ doplnila banka.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Speciální výroční tisícikoruna se chystá do oběhu. Jak můžete získat limitovanou bankovku?

Velký zájem byl o výroční tisícikorunu také na mimopražských pobočkách. Řada lidí v Brně byla také stovky metrů dlouhá a stály v ní tisíce lidí. Po 11:00 ČNB frontu u brněnského pracoviště z kapacitních důvodů uzavřela. Půl hodiny po otevření ostravské pobočky se fronta táhla kolem celého bloku budov až zpět ke vchodu do banky. Měřila přes 400 metrů a čekalo v ní přes 1 000 lidí. Před 15:00 oznámila ČNB uzavření fronty i v Ostravě, v Českých Budějovicích a v Ústí nad Labem.

Speciální tisícikorunu mohou lidé běžně využívat v obchodech. Od standardní bankovky se liší přetiskem na lícní straně, který tvoří výroční logo ČNB ke 30 letům existence a motiv dobového kolku z doby měnové odluky. Motiv kolku vychází z originální rytiny tisícikorunového kolku, která se dochovala v technickém archivu Státní tiskárny cenin. Kolky se v roce 1993 označovaly původní československé bankovky využívané do doby, než byla vytištěna nová česká platidla.

Nabídky až za pětinásobek

ČNB bankovku vydala s cílem připomenout širší veřejnosti 30. výročí měnové odluky. Navázala na stokorunovou bankovku s přetiskem z roku 1919 vydanou u příležitostí 100. výročí vzniku československé měny. „U veřejnosti to byl velmi vítaný předmět, tak jsme se to rozhodli zopakovat,“ řekl šéf odboru peněžního oběhu a ochrany platidel ČNB Jan Mayer.

„Primárně to je určeno pro širší veřejnost, ale víme, že je i zájem jak z oblasti sběratelů, tak od různých překupníků,“ uvedl Mayer. Růst hodnoty bankovky v čase ale neočekává. „S ohledem na emisní náklad 200 tisíc kusů si to úplně nemyslíme,“ řekl. Už ve středu dopoledne se však třeba na aukčním portálu Aukro objevily nabídky až za pětinásobek ceny. Kolem 11:00 nabízeli překupníci na Aukru tuto tuto bankovku nejméně za zhruba dva tisíce korun, několik nabídek bylo za ceny přes tři tisíce korun a nejdražší za čtyři až pět tisíc korun za kus.

Ze zkušeností s emisí speciální stokoruny Mayer vyvozuje, že největší zájem o vydanou tisícikorunu bude od středy do pátku. „Začátkem příštího týdne předpokládáme dorozebrání posledních kusů,“ řekl.

Centrální banka připomíná výročí měnové odluky také výstavou Rozděleno!, která se dnes veřejnosti otevírá v Návštěvnickém centru ČNB a která ukazuje vznik a podobu české měny. V letošním roce také plánuje pořádání konferencí pro odborníky i pro veřejnost zaměřených na vývoj českého bankovnictví nebo na dopady finanční krize v roce 2009 na tuzemský bankovní sektor.

Tagy: