Klaus: Covid ustupuje, covidismus nikoliv. Pandemie zbožštila vědu a její vykladače

Přestože epidemie nemoci COVID-19 ustupuje, ideologie „covidismu“ nikoliv. Na neformální diskusi se svými příznivci to ve čtvrtek pronesl bývalý prezident Václav Klaus. Kritizoval také tzv. experty a „zbožštění vědy“. Výtky exprezidenta mířily na současnou vládu, která aktuálně v Poslanecké sněmovně prosazuje novelu pandemického zákona.

„Covid ustupuje, covidismus nikoliv. V důsledku nástupu nové mírnější varianty covidu, v důsledku vysoké promořenosti obyvatelstva a v důsledku úlevy, kterou pro část populace přineslo masivní očkování, u nás došlo k zásadnímu posunu ve společnosti,“ řekl exprezident.

Ve svém projevu se rozhodl nepouštět se do rozporování účinnosti respirátorů či vakcín, varoval však před ideologií „covidismu“, která je podle něj nebezpečná. „Konec epidemie stejně jako nebezpečí návratu dalších regulací a restrikcí není v dohlednu. Covidoví mágové nám normální život nedovolí, to by totiž popřeli sami sebe. Získanou moc, s jejíž pomocí se jim život v posledních dvou letech tak líbil, už ze svých rukou nepustí,“ sdělil Klaus.

Nezapomenul zároveň zmínit, že byl sám ministrem zdravotnictví označován za dezinformátora. Skutečný boj však podle něj není proti nemoci, ale o svobodu a demokracii. „Covidismus“ podle něj představuje novou a mírnější verzi již dříve známých útoků na svobodu člověka. Řadí jej k progresivistickému proudu myšlení.

„Společným jmenovatelem jsou tyto faktory: Levicový požadavek rovnosti, dlouho existující ambice odstranit národní státy a pomocí toho se zbavit parlamentní demokracie, záměr povýšit elitářství na skutečně správný princip řízení lidské společnosti, pošlapávání minulosti, znevážení řádu a zbožštění vědy a jejích samozvaných vykladačů,“ sdělil bývalý prezident.

Vláda dala prostor Okamurovi

Klaus kritizoval také současnou vládu Petra Fialy (ODS). V ODS již nespatřuje tradiční pravicovou stranu. Nechápe například aktuální dění kolem novely pandemického zákona. „Je například zcela nejasné, proč šla vláda do zbytečného souboje o pandemický zákon,“ uvedl.

Podle něj tím dal kabinet zbytečný prostor předsedovi SPD Tomiu Okamurovi. „Zásadní byla jejich snaha neprohrát s Okamurou a jeho SPD. Ukázalo se, že tím Okamurovi akorát umožnili úspěšný návrat na světla ramp. Řadu měsíců tam přitom nebyl, protože takové velké téma neměl. Oni jej do téhle pozice katapultovali,“ sdělil.

Tagy:
ODS Petr Fiala Tomio Okamura Václav Klaus vláda COVID-19 Svoboda a přímá demokracie Poslanecká sněmovna ČR