Komunismus nesvrhli studenti ani disidenti, prostě se zhroutil, řekl Václav Klaus

Václav Klaus

Rozhovor s Václavem Klausem

Máme dvě výročí 17. listopadu. To z roku 1989, ale také z roku 1939. Podle bývalého českého prezidenta Václava Klause je nutné připomínat si je obě. „Starší z těchto výročí je symbolem prvního dějství nejtemnějšího období našich novodobých dějin, tedy německé okupace,“ řekl Klaus na Národní třídě v Praze.

„Výročí 17. listopadu jsou vlastně výročí dvě, obě tato výročí si naši pozornost zaslouží,“ začal Václav Klaus projev na Národní třídě u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii. Podle něho obě výročí připomínají současným generacím dvě přelomové události českých, respektive československých dějin. „Nacistický teror a pád komunismu,“ pokračoval Klaus.

Bývalý český prezident připomněl, že podzimní události z roku 1939 byly pokusem o likvidaci české inteligence, který ale odpor národa vůči nacistickým okupantům nezlomil a nezastavil. „Tehdy šlo o osud našeho národa jako celku. Studenti v roce 1939 se nehodlali mlčky podřídit německé moci,“ řekl Václav Klaus.

Navracejí se časy nesvobody

Připomněl, že ani nástup totalitní komunistické moci v roce 1948 nedokázal poselství 17. listopadu vymazat. Podle Klause se ho komunisté snažili zneužít pro své mocenské zájmy. „Uctění památky Jana Opletala se stalo rozbuškou konce komunismu v naší zemi. Brutální zásah proti studentům otevřel oči i těm, kteří necítili neudržitelnost zcela zdiskreditovaného režimu,“ řekl dále Klaus.

Podle něho měl pád komunismu epochální charakter. „Přestože od těchto událostí uplynulo 32 let, víme, že ho nezničili ani studenti, ani disidenti, ale že se prostě zhroutil,“ prohlásil také bývalý český prezident a premiér. Pošlapání památky statečných studentů z období německé okupace bylo podle Klause poslední kapkou, díky které pohár trpělivosti před 32 lety přetekl.

Klaus také vyjádřil obavy, že po více než třech dekádách opět přicházíme o své svobody. „My, kteří jsme aktivně prožili události listopadu 1989, začínáme mít obavu, že se navracejí časy, o nichž jsme si mysleli, že se už nikdy nemohou vrátit. Ve jménu vyšších cílů má být obětována svoboda jednotlivce,“ dodal Václav Klaus.

Tagy: