Plynové kotle? Podporu vrátíme, zvažuje Hladík. Nastínil i pomoc pro nízkopříjmové a seniory

Podpora nákupu kondenzačních plynových kotlů se zřejmě vrátí, připustil ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v nedělní Partii Terezie Tománkové. Po začátku války na Ukrajině vláda zmíněnou pomoc seškrtala. Podle šéfa resortu jsou rovněž ve hře až stoprocentní dotace na výměnu starých kotlů na uhlí pro seniory a nízkopříjmové občany, řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

„Vážně uvažuji, že tu drobnou podporu (kondenzačních plynových kotlů, pozn. red.) navrátím. Česká vláda zajistila dostatek plynu, máme přes 60 procent v zásobnících a dlouhodobé kontrakty. Neteče sem ruský plyn,“ zdůvodnil svou motivaci Hladík v Partii.

Konkrétní částku nicméně neupřesnil. Dotace by měla ale rozlišovat, zda jde o běžnou domácnost, nebo o domácnost seniorů a příjemců příspěvku na živobytí. Pořízení plynového kondenzačního kotle je podle ministra levnější včetně revize a zapojení než kotel na uhlí.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Vláda dostala nakládačku za snížení DPH, říká Kalousek. Ještě letos musí udělat plošné škrty

Připomněl, že vláda po vypuknutí války na Ukrajině vyškrtla z podpory plynové zdroje. Kondenzační plynový kotel podle něj vyjde podle velikosti rodinného domu i se zapojením zhruba na 50 tisíc korun.

Hladík to řekl v souvislosti s informací, že ministerstvo navrhuje od 1. ledna 2025 zakázat prodej kotlů na uhlí. „Znamená to, ten návrh, jedinou věc: že by se po roce 2025 už nemohly na trh uvádět kotle na uhlí,“ řekl. Na českém trhu už se podle jeho informací kotle na uhlí téměř neprodávají, protože lidé o ně nemají zájem. Argumentoval také tím, že uhlí se postupně zdražuje, zatímco plyn je nyní levný.

„Jakmile dojedeme kotlíkové dotace, pro seniory a nízkopříjmové chceme od příštího roku podporovat až 100 procent dotací výměny kotlů třetí emisní třídy,“ oznámil další chystanou novinku lidovecký ministr pro životní prostřední na CNN Prima NEWS.

Uhlím nebo dřevem podle Hladíka nyní topí asi 600 tisíc lidí. Exministr pro životní prostředí Richard Brabec (ANO) k připravovanému zákazu prodejů kotlů na uhlí poznamenal, že nejmodernější kotle na uhlí mají srovnatelné emise jako uhlí na dřevo. Až zákaz začne platit, vyvezou výrobci kotle do Polska a odtamtud si je čeští zájemci zase budou vozit zpátky, předpověděl Brabec.

Tagy:
ekologie opozice Partie hnutí ANO KDU-ČSL pořady CNN Prima NEWS Partie Terezie Tománkové Richard Brabec ministr životního prostředí ANO 2011 vláda plynový kotel Petr Hladík Ministerstvo životního prostředí České republiky