Klaus ml.: Neukazuju holý zadek jako vy. Ve Sněmovně bych to neudělal, kontroval Novotný

Václav Klaus ml. a Pavel Novotný

Ke slovnímu střetu plného osobních ataků došlo během úterního vysílání pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS. Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus ml. mluvil ostře na adresu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného (ODS). Ten se pro změnu opíral do otce svého soka – exprezidenta Václava Klause. Oba se ovšem shodli na tom, že nedávné chování poslance Lubomíra Volného bylo za hranou.

Setkání dvou mimořádně výrazných politiků v pořadu 360° Pavlíny Wolfové na CNN Prima NEWS slibovalo, že dojde nejen na názorový střet, ale i na osobní útoky.

Netrvalo to dlouho a Novotný se pustil do otce šéfa Trikolóry, exprezidenta Václava Klause. Novotnému vadí zejména chování bývalé hlavy státu, jež chodí na demonstrace proti opatřením a očkování na koronavirus. Zároveň mu vadí i Klausova návštěva restaurace, do níž šel bez roušky, čímž porušil vládní pravidla. Názory exprezidenta pak Novotný označil za „zločin“. „To, co předvádí váš otec, by mělo být trestné,“ prohlásil Novotný.

Klaus svého otce hájil s tím, že za návštěvu zaplatil pokutu a navíc i on sám s opatřeními nesouhlasí a vystupuje proti nim. Následně se diskuse stočila k nynější politické kultuře, kdy se pro změnu Klaus ml. pustil do Novotného. „Na rozdíl od pana Novotného neukazuji holej zadek,“ vyčetl svému oponentovi šéf Trikolóry a dodal, že na rozdíl od starosty Řeporyjí nehovoří vulgárně o ženách. Novotný na výtku Klause ml. odpověděl, že zadek veřejně ukázal pouze v Řeporyjích, což podle něj „nevadí“. „Ve Sněmovně bych zadek neukázal,“ dodal.

Klaus: Že Volný nemá roušku, mě neohrožuje

Oba politici se zároveň shodli na tom, že nedávné chování poslance Lubomíra Volného (Jednotní), kdy se pustil do bitky s místopředsedou Poslanecké sněmovny Tomášem Hanzelem (ČSSD), kterému následně přišli na pomoc další sociální demokraté Jan Chvojka s Ondřejem Veselým či poslanec Michal Ratiborský (ANO) přímo během jednání poslanců, bylo za hranou.

„To, co předvedl poslanec Volný, bylo za hranicí. Takto se nemůže chovat poslanec,“ měl jasno Novotný. Podobně reagoval i Klaus „Poslanec Volný nezvládl nervy a teď si to slízne ze všech stran,“ řekl šéf Trikolóry.

Volný navíc ve Sněmovně úmyslně porušuje vládní pravidla, když odmítá nosit roušku, což dělá i jeho kolega Marian Bojko. Klaus ml. ale připustil, že se tím necítí nijak zvlášť ohrožen. Předseda Trikolóry zároveň zmínil, co bitce Volného s Hanzelem předcházelo. Místopředseda Sněmovny totiž poslanci vypnul mikrofon, načež Volný zamířil přímo za Hanzelem. Podle Klause je tedy druhou věcí k řešení to, zda politikovi odebírat slovo.

Novotný: Jsem loajální, nejsem Klaus junior

Klaus i Novotný byli ještě nedávno spolustraníky v ODS. Novotný ve straně stále působí, byť jej někteří členové pro jeho osobitý styl vystupování často kritizují. To Klaus byl ze strany v roce 2019 kvůli svým výrokům vyloučen. Posléze založil hnutí Trikolóra, do něhož ho následovala i bývalá kolegyně z ODS Zuzana Majerová Zahradníková. Oba jsou i nadále poslanci. V dolní komoře Parlamentu je později ještě doplnila Tereza Hyťhová, která opustila hnutí SPD Tomia Okamury.

Klaus i Novotný platí za jedny z nejvýraznějších postav současné tuzemské politiky. Neubírá tomu ani fakt, že Klausovo hnutí Trikolóra se v průzkumech pravidelně pohybuje pod pěti procenty a Novotný je „pouze“ starostou pražské městské části Praha-Řeporyje.

V minulosti si Novotný do svého nynějšího oponenta v pořadu 360° Pavlíny Wolfové rýpl kvůli jeho konci v ODS. „ODS miluju. Jsem loajální, nejsem Klaus junior,“ prohlásil loni na sjezdu strany Novotný.

Tagy: