Klaus: Na pohřeb Schwarzenberga nepůjdu, není důvod. Něco si nalhávat by bylo naprosto mimo

V týdnu se objevila v médiích informace, že exprezident Václav Klaus se nezúčastní sobotní zádušní mše za zesnulého politika Karla Schwarzenberga. Důvodem měla být rekonvalescence po covidu, což pro CNN Prima NEWS potvrdil i Petr Macinka z Institutu Václava Klause. Nyní však bývalý prezident ve vysílání Rádia Impuls připustil i další důvod. S exministrem zahraničí prý sice měli korektní vztah, každý z nich však byl z úplně jiného soudku. Nalhávat si něco jiného by podle Klause bylo „naprosto mimo“.

„Myslím, že tam určitě nemusím, není důvod, abych tam chodil. Já jsem poslal kondolenci rodině a myslím, že s Karlem Schwarzenbergem jsem měl naprosto korektní, přiměřené vztahy. Říct něco víc než přiměřené by bylo falešné,“ sdělil Klaus na Radiu Impuls.

ČTĚTE TAKÉ: Mám nového „aligátora“ a SMS neposílám, prozradil Zeman. Dám ti číslo, Vašku, nabídl Klausovi

„Byli jsme každý z absolutně jiného soudku po všech stránkách – od toho, kde jsme vyrostli, až po názory na svět,“ dodal exprezident. „Dvakrát jsem ho jmenoval ministrem zahraničí. Byl se mnou na několika státních návštěvách,“ zavzpomínal exprezident. Přátelský vztah mezi oběma politiky ale nevznikl. „Nic dramatického se mezi námi nedělo, ale nalhávat si, že to bylo nějak jinak, by bylo naprosto mimo,“ vysvětlil Klaus.

Bývalý prezident se v poslední době navíc zotavuje z covidu, s nímž se v posledních dnech léčil na Klinice infekčních nemocí pražské Ústřední vojenské nemocnice, což ve středu redakci CNN Prima NEWS potvrdil i Petr Macinka.

Prochladnutí během mše by prý jeho zdravotnímu stavu rozhodně neprospělo. „Už několikrát jsem prožil dvouhodinové mše ve Sv. Vítu, kdy bylo pod nulou a skoro se tam nedalo přežít. Člověk tam vymrzl šíleným způsobem,“ konstatoval Klaus.

Exprezident patřil k hlasitým odpůrcům vládních opatření proti šíření covidu a často se dostával do křížku s epidemiology i vakcinology. Nejednou rovněž vystupoval na veřejnosti bez roušky či jiných forem ochrany obličeje. Názor na očkování či covid samotný však ani teď nezměnil. „Já si tu injekci určitě nedám dát. Já covid za jinou nemoc opravdu nepovažuji. Ani předtím, ani teď a věřím, že ani potom to tak nebude,“ podotkl Klaus.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Beznaděj vlády. Musíme ubrat zelené šílenství. Šolíchat na povrchu nestačí, říká Klaus

Tagy: