V Praze se lidé loučí se Schwarzenbergem, do kostela na Malé Straně jich chodí stovky

Do kostela Panny Marie pod řetězem na pražské Malé Straně byla přivezena rakev s pozůstatky zesnulého Karla Schwarzenberga.

CNN Prima NEWS - živé vysílání

Za první hodinu přišlo uctít památku zesnulého Karla Schwarzenberga do kostela Panny Marie pod řetězem na pražské Malé Straně 320 lidí. Hlavní nápor se očekává v odpoledních hodinách. Od 12:00 je rakev veřejně vystavena v kostele náležejícím řádu Maltézských rytířů. Příchozí lidé dostávají vzpomínkové kartičky s modlitbami, Schwarzenbergovou fotografií a daty narození a úmrtí a s vyobrazením Pražského Jezulátka.

Rakev přivezl do kostela prosklený pohřební vůz kolem 9:15. Podle zpravodajky ČTK byla překryta schwarzenberskou modro-bílou vlajkou. Podle tiskové zprávy k poslednímu rozloučení, zveřejněné na facebookovém profilu Karla Schwarzenberga, je v uzavřené rakvi uložena urna.

Lidé mohou uctít památku zesnulého politika v kostele do 22:00, ve stejném čase bude rakev veřejně vystavena i ve čtvrtek a v pátek. Následně budou pozůstatky převezeny do katedrály svatého Víta na sobotní pohřeb se státními poctami.

ČTĚTE TAKÉ: Schwarzenberg po sobě zanechal 3 děti a 5 vnoučat. Stát rodinu připravil o velký majetek

Lidé se podle zpravodajky ČTK před rakví na moment zastavují a klaní se. Poté se odebírají ke kondolenční knize, u níž se už krátce po otevření kostela tvořila menší fronta, která ale po několika minutách ustala.

Tabule v kostele připomíná, že Schwarzenberg si místo květin přál dary na podporu Ukrajiny napadené Ruskem a pro řád Maltézských rytířů, který se věnuje charitativní činnosti. Přispívat je možné přímo na místě, kromě kasičky je k dispozici i QR kód pro platbu.

V kostele se nachází zároveň z květin vytvořený erb maltézských rytířů, tři věnce se stuhami Senátu, Poslanecké sněmovny a městské části Praha 1.

U uzavřené rakve drží čestnou stráž skauti a členové armády. Situaci u kostela zároveň monitoruje policie. „Od dnešního dne do pátku budeme mít jak my, tak státní policie na místě jednu stálou hlídku,“ sdělila ve středu mluvčí městských strážníků Irena Seifertová.

V sobotu bude Pražský hrad z velké části uzavřen

Poslední rozloučení se Schwarzenbergem, příslušníkem jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, bude v katedrále svatého Víta v sobotu 9. prosince v poledne. Katedrála bude přístupná jen pro držitele pozvánky od Schwarzenbergovy rodiny, přenos bude dostupný na velkoplošné obrazovce. Do Prahy se na poslední rozloučení sjedou stovky smutečních hostů z Česka i řady zemí světa včetně členů předních evropských rodů nebo slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.

Z venkovních prostor bude od sobotního rána kompletně uzavřené první nádvoří Hradu, velká část druhého a část třetího nádvoří. Zhruba od 9:30 do poledne a od 13:00 do 15:00 bude uzavřen i jeden celý pěší průchod na třetí nádvoří. Průchod mezi třetím nádvořím Hradu a Jiřským náměstím bude možný v těchto časech jen Vikářskou ulicí. Hrad také očekává, že průchod mezi druhým a třetím nádvořím z pietních důvodů nebude vůbec možný mezi zhruba 13:30 a 14:15.

Do 12:00 budou otevřeny informační střediska a pokladny, Obrazárna a výstava v Císařské konírně s názvem Okna Svatovítské katedrály. O hodinu později se uzavřou návštěvnické objekty – bazilika svatého Jiří, Starý královský palác a expozice a věž Daliborka ve Zlaté uličce. Uzavřeny budou také expozice Příběh Pražského hradu a Hradní stráže.

„Z důvodu rozsáhlosti akce vám doporučujeme návštěvu Pražského hradu pouze v brzkých dopoledních hodinách. Dále je možné (dle situace), že policie bude muset v době bohoslužby regulovat vstupy do areálu Pražského hradu,“ poznamenal Hrad.

Schwarzenberg, příslušník jedné z nejstarších šlechtických rodin v Evropě, zemřel v neděli 12. listopadu ve Vídni ve věku 85 let. Po sobotním obřadu budou Schwarzenbergovy pozůstatky uloženy do rodinné hrobky u zámku Orlík.

PODÍVEJTE SE: Bylo mi jasné, že se to blíží. Měli bychom Schwarzenbergovi být vděční, truchlí Kalousek

Tagy: