Klaus: O přijetí eura má být referendum. Vyzýváme Pavla a vládu, aby svých aktivit zanechali

Bývalý prezident Václav Klaus

360° (3)

Bývalý prezident Václav Klaus tvrdě odsuzuje snahy části politiků přijmout euro. Zároveň se vyslovil pro velkou odbornou diskuzi k výhodám a nevýhodám přijetí evropské nadnárodní měny v obou komorách Parlamentu. Podle něj by měli mít ale hlavní slovo občané v rámci referenda. Klaus to řekl na tiskové konferenci svého institutu.

Exprezident a bývalý premiér za ODS Václav Klaus se tvrdě opřel do snah prezidenta a některých politiků přijmout euro. Jeho institut proto připravil dokument, ve kterém je řada apelů. Jedna z výzev míří na vládu, aby nechala o případném přijetí eura hlasovat. „Požadujeme, aby to nebylo provedeno za zády občanů. Teda aby jakékoliv rozhodnutí bylo provedeno po všestranné diskuzi a na základě referenda,“ řekl Klaus.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Babiš se mi omluvil i písemně, pochlubil se Kalousek. U Bartoše jsem čekal odvahu, rýpl si

Podle něj se jedná o nebezpečný krok, který je tlačen některými politiky. „Otázku opuštění české koruny a přijetí eura považujeme za zcela zásadní rozhodnutí o budoucnosti České republiky na desetiletí dopředu. To nesmí být zájmově motivovanou akcí některých českých politiků. Musí to být otázkou obecného konsenzu,“ řekl bývalý prezident.

Klaus proto vyzývá prezidenta a vládu Petra Fialy, aby zanechala aktivit pro vstup do ERM II. Jedná se o kurzový mechanismus, který je předstupněm přijetí eura. „Vyzýváme politickou reprezentaci, aby na půdě obou komor Parlamentu vyvolala zásadní debatu o tomto tématu. Výsledkem bude muset být seriózní zhodnocením plusů a minusů. Důležitá musí být fakta, ne fráze,“ řekl Klaus.

Současné výroky prezidenta Petra Pavla považuje za výrazně účelové. „Je to únik od vážných věcí. Ani na politické scéně nepanuje žádná shoda. Za sebe říkám, že jako prezident bych se nikdy neodvážil přijít s nevydiskutovanou iniciativou a bez projednání v Parlamentu. To je krok, který se nedělá. Úplnou náhodou to prezident 1. ledna neřekl. Za tím je schováno daleko více,“ řekl neurčitě Klaus.

K tématu se vyjádřil na tiskové konferenci i ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Podle něj nemá smysl nyní řešit přijetí eura, protože Česká republika neplní zadaná kritéria. „Považuji za úkol dát do pořádku veřejné finance, abychom vůbec mohli mluvit o přijetí eura,“ řekl ministr. „V okamžiku, kdy budeme kritéria plnit, nastane prostor pro reálná politická jednání,“ doplnil.

Tagy: