Klaus: Rusko je frustrované, protože s ním Západ nechce jednat. K žádné invazi nedošlo

Exprezident Václav Klaus

360° (223)

Bývalý prezident Václav Klaus nepovažuje přesun ruských jednotek na východní Ukrajinu ovládanou proruskými separatisty za invazi. Řekl to v pořadu 360° na CNN Prima NEWS. Sám si jednání Ruska vysvětluje jako dlouhodobou frustraci z toho, že s ním Západ prý nechtěl jednat.

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí podepsal výnosy uznávající nezávislost obou separatistických republik na východě Ukrajiny. S vůdci Doněcké a Luhanské lidové republiky současně podepsal dohody, na jejichž základě nařídil ruské armádě zajistit v těchto republikách „mír“.

Podle Klause jde o ruskou reakci na to, že s ním Západ prý nechtěl jednat. „Dokazuje to totální frustraci Ruska, že s nim Západ nemluví a vnímá jej jako podřadný postkomunistický stát. Rusko se neodváží smířit s rolí otloukánka, který nesmí nic říct, a doufá, že to povede k vážnějším jednáním,“ řekl Klaus ve vysílání CNN Prima NEWS.

Zároveň český exprezident odmítl, že by šlo o invazi. „Chci protestovat proti slovu invaze. Nemyslím, že to je v tomto případě adekvátní slovo. Není to invaze. Je to podivná invaze bez oběti a výstřelu. Už osm let na území proruských separatistů nevstoupil žádný ukrajinský politik či voják,“ řekl Klaus.

Situace v oblasti takzvané linie dotyku se přitom vyhrocuje. Pod palbu ukrajinské armády se na předměstí Doněcka ve východoukrajinském Donbasu dostal štáb ruské armádní televize Zvezda, tvrdí ruská média. Zvezda zveřejnila záběry z údajného ostřelování, ze kterých je podle agentury Interfax zřejmé, že nikdo nebyl zraněn.

Ukrajinská armáda zase ve středu večer ohlásila, že palba „ruských žoldnéřů“ zranila dva vojáky, z nichž jeden zraněním podlehl. Ukrajinská média také tvrdí, že střelba „okupačních vojsk“ zranila civilistku v jedné donbaské vsi.

K ostřelování docházelo poměrně často i před projevem prezidenta Putina. Během útoků proruských separatistů zemřel o víkendu mimo jiné ukrajinský armádní kapitán Anton Sidorov.

Tagy: