Zpřísní se pravidla pro vstup ruských občanů do Česka? Zvažujeme to, tvrdí Rakušan

Vít Rakušan

Tisková konference po jednání vlády

Zvažujeme, zda by neměla být zpřísněna pravidla pro vstup ruských občanů do České republiky. Uvedl to ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) na středeční tiskové konferenci po jednání vlády. Dodal, že občané Ruské federace, kteří jsou perzekvováni, by mohli dostat speciální víza.

„Zvažujeme, zda by neměla být zpřísněna pravidla pro vstup ruských občanů do České republiky. A to například v podobě speciálních víz pro občany Ruské federace, kteří jsou perzekvováni,“ řekl Rakušan.

Dodal, že vyzve ostatní evropské ministry vnitra, aby se po Rusech vyžadovali biometrické pasy. „Abychom měli jistotu, že kdo sem vstupuje, je skutečně tím člověkem,“ vysvětlil.

Pomoc Ukrajincům v Česku

Ministr vnitra uvedl, že v Česku nyní žije 200 tisíc Ukrajinců, kteří mají v zemi dlouhodobé vízum. Dalších 60 tisíc lidí má krátkodobé pobytové povolení. V případě další eskalace konfliktu na Ukrajině by tak bylo na místě zajistit těmto lidem dlouhodobější pobyt v České republice, aniž by kvůli tomu museli jet do Kyjeva, navštívit ambasádu či zastupitelský úřad.

Česko podle Rakušana ale zatím neregistruje zvýšený zájem Ukrajinců o pobytová povolení. Ministr vnitra zároveň upozornil, že jeho rezort už zpracoval scénáře, jak by Česko postupovalo v případě migrační vlny z Ukrajiny. Plán počítá s několika stupni, od zeleného po černý. „V současné chvíli nejsme ještě ani v tom prvním zeleném stupni,“ řekl Rakušan. Zájem o víza nyní podle něj nevybočuje z normálu.

Česká republika je podle premiéra Petra Fialy (ODS) připravena na všechny varianty vývoje ozbrojeného konfliktu, včetně uprchlické vlny či omezení dodávek plynu z Ruska. Rakušan ujistil, že úřady zatím nezaregistrovaly kvůli dění na Ukrajině žádné bezpečnostní hrozby pro české občany.

Tagy: