Válka na Ukrajině prodlouží zdražování. Inflaci letos nezkrotíme, varuje Rusnok

Jiří Rusnok

Rusnokova předpověď zdražování

Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se v České republice letos pravděpodobně nepodaří zkrotit inflaci. Prohlásil to guvernér České národní banky Jiří Rusnok. V lednu Česko přitom ve zdražování v rámci Evropské unie kvůli téměř desetiprocentní inflaci patřilo k rekordmanům. Podle ekonomů teď centrální banka musí šlápnout na brzdu ještě ostřeji.

Ještě před měsícem národní banka odhadovala inflaci v lednu k 10 procentům, ve druhé polovině roku už jenom kolem dvou procent. Teď je ale situace jiná. „Bohužel tady máme de facto válku na východní Ukrajině, takže se nám návrat k normálu může trochu oddálit. Viditelně k našemu cíli bychom se měli vracet asi až později v příštím roce,“ předpověděl pro CNN Prima NEWS Jiří Rusnok.

Tuzemská inflace byla přitom v lednu třetí největší v Evropské unii. Horší zdražování už si zažili jen v Litvě a Estonsku. Nejlépe je na tom Francie, ani tam ale zdražování nedosahuje ideální dvouprocentní hranice.

„Zdá se, že se inflace skutečně může vymknout kontrole. Zdražování bude delší a výraznější. Zdraží se zejména energie. Vyšší ceny se však promítnou jak na ceně rohlíku, který platíme v pekárně, tak na ceně svetru, který si objednáváme přes e-shop,“ přiblížil dopady ekonom Lukáš Kovanda.

O zdražení potravin mluví i analytik Tomáš Pfeiler. „Vzhledem k tomu, že se z Ruska přiváží hodně kovů, tak zdraží i některé klasické výrobky,“ upozornil na další důsledek konfliktu.

Zdraží i půjčky a hypotéky

Centrální banka se teď nejspíš bude snažit inflaci ještě silněji regulovat, sáhne tedy zřejmě znovu po navyšování úrokových sazeb. A tím zřejmě opět zdraží půjčky a hypotéky. „Česká národní banka bude muset možná ještě více šlápnout na brzdu, a tím pádem ještě výrazněji zvýšit úroky. I když se mělo obecně za to, že to poslední zasedání znamenalo takový konec utahování měnové politiky,“ varoval Pfeiler.

Ekonomové tak očekávají, že by se základní úroková sazba mohla dostat i přes magickou pětiprocentní hranici. Aktuálně je na 4,5 procentech.

Tagy: