Klaus: Vláda prokázala neschopnost řešit krizi. Prymula se ministrem nikdy neměl stát

Václav Klaus

Rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Klausem

Bývalý český prezident Václav Klaus v rozhovoru pro CNN Prima NEWS řekl, že nesouhlasí s tvrdostí ani plošností vládních protiepidemických opatření. Kabinet Andreje Babiše (ANO) jede podle stejného modelu jako na jaře. Frustrace lidí narůstá, čehož důkazem byla nedělní demonstrace na Staroměstském náměstí. „Bylo to principiálně vyjádření občanského nesouhlasu s tím, co vláda dělá,“ uvedl Václav Klaus. Vyjádřil se také k aktuální kauze ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO).

Ministr zdravotnictví Roman Prymula byl od počátku nedůvěryhodnou osobou a nikdy se ministrem stát neměl, uvedl Václav Klaus na stránkách svého Institutu k aktuální kauze. „Pochybnosti, které mnozí z nás měli od počátku, byly posíleny autoritářským jednáním, které stačil v této funkci za jeden měsíc předvést. Strašil nás, ale z jeho chování je vidět, že svým slovům sám nevěřil. Zdiskreditoval nejen sebe, ale i všechna opatření, která prosadil,“ pokračoval Klaus.

Bývalý český prezident vyjádřil naději, že předseda vlády do této funkce vybere věrohodného a racionálního člověka, který „opustí destruktivní politiku plošných restrikcí, zastrašování a rozvratu naší ekonomiky a společnosti“.

Jsem protivníkem plošných opatření

Václav Klaus působení vlády během koronavirové krize hodnotil také v rozhovoru, který CNN Prima NEWS poskytl večer předtím, než setkání Romana Prymuly a Jaroslava Faltýnka vyšlo najevo. Vyjádřil se mimo jiné k nedělní demonstraci na Staroměstském náměstí. Podle něho šlo o pokojný protest lidí, kteří nesouhlasí se způsobem, jakým s námi vláda jedná. „Že se to převrátilo v něco úplně jiného a některá média to hodnotí úplně opačně, s tím já zásadně nesouhlasím,“ řekl český exprezident v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

„Jsem zásadním protivníkem ostrosti těchto opatření, jsem zásadním protivníkem plošnosti těchto opatření. Vláda měla dostatek času od jara, aby si vymyslela rozumná parciální opatření, která se budou týkat jen nejohroženější skupiny občanů naší země,“ dodal. Podle něho není možné, aby léčení nemoci bylo horší než nemoc sama. Frustrace lidí ze současného stavu narůstá a Klaus se jim nediví.

Na jaře jsme se prý mírně začali smiřovat s tím, že nám bylo omezeno cestování za hranice. Někteří to nemohli vydýchat, jiní nad tím mávli rukou. „Ale když se omezuje pohyb uvnitř naší země, to, myslím, lidi musí zneklidňovat. A to zejména starší, slabší, nervóznější, jakkoli zranitelnější lidé to musí nést jako naprostou újmu,“ řekl také Václav Klaus.

Žádný génius ve vládě

Pro vládní opatření měl bývalý český prezident pochopení v březnu. V dubnu už toho bylo prý dost a v květnu považoval přetrvávající omezení za naprosto nepřijatelná. „No a nyní máme říjen, za chvíli listopad a ono se to všechno točí ve stejných kolečkách. Vláda nás bombarduje čísly, která vypadají strašidelně a relativně neúnosně. V úmrtnosti na covid jsme ale na 63. místě na světě. Neboli 62 zemí má větší úmrtnost na covid než Česká republika, některé země dokonce Xnásobně větší než my. Ať nás těmi čísly nestraší, nešermují a nezvětšují chaos,“ apeloval Václav Klaus na vládu.

Podle českého exprezidenta odpovědnost za současnou situaci nese kabinet Andreje Babiše odpovědnost jako celek. Nechce tedy ukazovat na konkrétního jednotlivce. „Myslím, že ta vláda jako celek se nepředvedla jako vláda schopná řešit krizovou situaci. Kdyby tam seděl nějaký génius, mohl převzít otěže, mohl se postavit do čela, nemyslím formálně, ale fakticky, a mohl vytvořit nějaký program. To ale neudělal nikdo,“ uzavřel Václav Klaus.

Tagy: