Vláda jedná chaoticky. Působení Hřiba v Praze je hrůzostrašné, nešetřil Klaus kritikou

Bývalý prezident Václav Klaus

Udílení státních vyznamenání letos neproběhne

Václav Klaus se v rozhovoru pro CNN Prima NEWS pustil do ostré kritiky vlády kvůli současným tvrdým opatřením proti šíření koronaviru. Podle bývalého prezidenta jedná vláda chaoticky a rozvrací ekonomiku. Klaus se vyjádřil také k odložení předávání státních vyznamenání na příští rok. Podle něj to bylo za současné situace správné rozhodnutí. Tvrdé kritice Klause pak neušel pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), jehož vládu v metropoli označil bývalý prezident za „hrůzostrašnou“.

Slavnostní udílení státních vyznamenání mělo letos připadat na příští středu. Na základě doporučení od ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) byl ale kvůli pandemii koronaviru ceremoniál prezidentem Milošem Zemanem zrušen. Udílení cen se přesune na další rok. „Kdyby se akce na Hradě udělala, lidé by museli říkat, že to je nefér a že oni to nemají zakázané, my to zakázané máme. V tomto smyslu si myslím, že to rozhodnutí bylo správné,“ uvedl na začátku rozhovoru bývalý prezident.

Prezident Zeman se v minulých týdnech nechal slyšet, že pokud se ceremoniál konat nebude, bude to urážka státního svátku a také vyznamenaných. S tímto názorem Klaus nesouhlasí. „Zúžením státního svátku na předávání vyznamenání je naprosto posunut význam tohoto dne. Považuji to za fatální chybu,“ řekl bývalý český prezident. Podle něj je důležité v tento den pronést zásadní projev k národu.

Ještě před oznámením, že se udílení státních vyznamenání odsouvá na příští rok, označil pražský primátor Hřib hradní oslavu jako „party pro papalášskou smetánku“. Připojil také štiplavou narážku na hradního kancléře Vratislava Mynáře. „Důvod je stejný jako na jaře. Prasata jsou hladová,“ napsal Hřib na Twitteru. Primátorův výrok Klaus ostře odsoudil. „Já jako občan Prahy považuji vládnutí pana Hřiba v Praze za něco hrůzostrašného. Netušil bych, že tak vysoce postavený politik může pronést takový výrok. Takhle se hrát politika nedá,“ podivoval se Klaus.

Bývalý prezident pak nešetřil ani vládu kvůli jejímu postupu v boji s koronavirem. „To, co vláda dělá, je jasný důkaz chaotického řešení, je to důkaz nepřipravenosti na tuto situaci. To, že nám utáhnou šrouby a donutí nás sedět doma za cenu rozvratu ekonomiky, rozvratu státních financí... Takhle se politika v zemi řešit nedá,“ uzavřel Klaus.

Tagy: