Vláda ruinuje státní kasu. Exprezident Klaus: Hlavním viníkem je ministryně Maláčová

Václav Klaus

Rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Klausem

Česká ekonomika padá a bude padat dál. Z následků vládních protiepidemických opatření se budeme dostávat možná až pět let. Vláda však nenabízí jiné řešení než prohlubování schodku státního rozpočtu a navyšování našeho zadlužení. Tak popsal bývalý prezident České republiky Václav Klaus dopady počínání kabinetu Andreje Babiše na tuzemské hospodářství v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Václav Klaus jako jeden z nejhorších kroků vlády z hospodářskopolitického pohledu označuje obří nárůst schodku státního rozpočtu, což povede k navyšování veřejného dluhu. A rovnou ukázal na hlavního viníka. „Jestli si vláda a zejména paní Maláčová (ministryně práce a sociálních věcí, pozn. red.) myslí, že se pád životní úrovně může řešit tisknutím peněz a jejich sypáním z helikoptéry na ulici, tak tak se to řešit nedá. Vláda nám ale zatím jiné řešení nenabízí,“ řekl CNN Prima NEWS.

Podle bývalého prezidenta České republiky bylo zjevné, že už státní rozpočet na letošní rok byl postaven na optimistických číslech. „Už před covidem jsme věděli, že se rodí zhruba stomiliardový deficit. Teď to všechno narůstá, bude se to jenom násobit, zvětšovat, bude větší a větší, a i naše zadlužení bude větší a větší. Následky budeme nést jak my dnes žijící, tak bohužel i ti, kteří přijdou po nás,“ řekl Václav Klaus.

Jeden z nejvýraznějších polistopadových politiků je rovněž přesvědčen, že vládě by nanejvýše vyhovovalo, kdyby se Česko ocitlo v příštím roce v rozpočtovém provizoriu. „Rozpočtové provizorium mimochodem znamená, že platí schválený předcházející rozpočet. Znamenalo by to tedy, že v roce 2021 bude platit rozpočet roku 2020, tedy deficit 500 miliard korun. To by se vláda docela mohla zaradovat, takže kdo ví, jestli vláda neponouká ty či ony politické strany, aby ten rozpočet neschválily,“ myslí si Václav Klaus. Podotkl také, že vláda sice schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 320 miliard korun, ale „není v něm započítáno tisíc a jedna věc“. Dá se tedy předpokládat, že hloubka deficitu státní kasy na rok 2021 není konečná.

Mládek: nejlíp jsem tvořil „přežranej“

Česká ekonomika podle něho padá a bude padat dál. „Jestli si někdo myslí, že je to pád malý a bez následků a důsledků, tak se tragicky mýlí,“ dodal. Klaus varoval, že zatímco dřívější předpovědi věštily návrat hospodářství na úroveň z letošního března do tří let, po vyhlášení nových vládních opatření si na to počkáme déle. „Druhý nouzový stav podle mě znamená, že úrovně roku 2019 dosáhneme až za pět let,“ doplnil.

Klaus rovněž odmítá volání současného prezidenta Miloše Zemana po co nejtvrdších protiepidemických opatřeních. Stejně tak nesouhlasí s jeho výroky na adresu umělců, kteří prý vždy vytvořili nejlepší díla, když hladověli. „K tomu jsem obdržel SMSku od Ivana Mládka, v které mi napsal: ‚Já jsem nejlépe vždycky tvořil, když jsem byl přežranej,‘“ doplnil někdejší český premiér a prezident Václav Klaus.

Tagy: