Klaus: Jen Trikolóra a SPD se snaží o návrat k normálnímu životu

Exprezident Václav Klaus opět kritizuje českou vládu, která podle něj zdevastovala naši zemi a výrazně ohrozila svobodu a demokracii. Vydal tak Provolání nespokojených občanů České republiky s názvem Chceme normálně žít. Kromě kritiky úřadu premiéra Andreje Babiše (ANO) také vyzval politické strany, které sdílejí podobný pohled na situaci jako Klaus a jeho podporovatelé, aby v nadcházejících parlamentních volbách spojily síly.

Klaus vydal prohlášení poté, co prý od českých občanů, kteří sdílejí stejný názor jako on, obdržel tisíce dopisů, e-mailů, SMS zpráv a telefonátů. Za všechny se tak rozhodl vydat společné prohlášení. „Vyjadřujeme touto formou hlubokou nespokojenost s dnešním stavem a poměry v naší zemi. Ty byly zdevastovány katastrofální politikou vlády, která přinesla závažné ohrožení svobody a demokracie,“ vzkazuje exprezident skrze Institut Václava Klause.

SPD a Trikolóra se snaží

Bývalá hlava státu zdůraznila, že i přes všechna opatření, která česká vláda učinila, se stále potýkáme s vysokým počtem mrtvých v souvislosti s nákazou koronavirem. „To nebylo nezbytné. Zničené zdraví a životy statisíců lidí, jejich dlouhodobá izolace a frustrace. Naše základní občanská práva a svobody byly dlouhodobě – a bojíme se, že trvale a nevratně – osekány a omezeny,“ pokračuje Klaus a zdůrazňuje podle něj katastrofální likvidaci podnikatelů a firem, narušení vzdělávání a rozvrácení veřejných financí.

Klaus dále naráží na to, že na české politické scéně není mnoho politických stran, které by měly stejný cíl jako on. „S výjimkou Trikolóry, SPD a několika jednotlivců nevidíme síly, které by se programově snažily prosazovat návrat k normálním poměrům, zdravému životu společnosti a svobodnému podnikání,“ uvedl.

Piráti jsou levicové radikální síly

Poprosil tak všechny strany, které sdílejí stejný názor, aby v říjnových volbách do Poslanecké sněmovny spojily síly. „Vyzýváme všechny, kterým není lhostejný osud naší země, aby se pokusili domluvit a táhnout za jeden provaz,“ vzkazuje Klaus a apeluje zejména na to, aby ve volbách nepropadly hlasy. „Komu jde o dobrou věc, nemůže trvat na vlastní cestě a vlastní kandidátce. Volič má jen jeden hlas, zvažte proto, jak a s kým se spojit,“ dodává.

Zároveň prý bude podporovat ty, kteří svým programem a postoji již prokázali, že s radikální novou levicí nebudou kolaborovat. „S velkým znepokojením sledujeme na Západě probíhající nástup extrémní nové levice a její nepřátelství vůči svobodě a kapitalismu. Poslední průzkumy ukazují, že podobné radikální síly (v naší verzi zejména ve formě Pirátů) mohou po volbách uchopit moc i u nás,“ varuje Klaus.

Musí vzniknout strana, která se postaví Pirátům

Právě proti Pirátům se ohradil také v nedělní Partii na CNN Prima NEWS. Podle něj by v Česku měla vzniknout nová politická strana, která by se dokázala postavit té pod vedením Ivana Bartoše. Zároveň ale nevyloučil, že by se do čela takového subjektu sám postavil.

„Doufám, že nenechají stařičkého exprezidenta, aby se musel plést do parlamentní politiky. Ale kdyby nebylo zbytí, nezradil bych obrovský počet lidí, kteří mi píší a telefonují a myslí si, že je v tom nemohu nechat. Bylo by zradou, kdybych teď řekl, že v žádném případě ne,“ řekl neurčitě.

Dlouhodobý odpůrce, který už covid prodělal

Klaus patří mezi odpůrce české vlády a nařízených opatření proti šíření koronaviru dlouhodobě. Za své vystoupení v říjnu 2020 bez roušky před pražským Obecním domem dostal deset tisíc korun pokutu, v lednu se poté zúčastnil masivních demonstrací na Staroměstském náměstí. Svůj odpor proti vládním opatřením v minulosti považuje za jakousi formu občanské neposlušnosti.

Jenže onemocnění COVID-19 se bývalému prezidentovi nevyhnulo, průběh měl ale lehký a nařízenou karanténu ukončil na začátku března. „Musím se přiznat, že se cítím docela dobře. Nemoc měla velmi mírný průběh. Jeden den jsem měl teplotu 37,3 a jednou jsem měl 37,1 °C, jinak to mělo mírný průběh. V podstatě jsem něco takového očekával, nepropadl jsem panice. Doporučuji všem, aby se nenechali vylekat,“ sdělil Klaus v Partii.

Tagy:
prezident Andrej Babiš Piráti volby Václav Klaus Česká pirátská strana politická strana ANO 2011 Česko koronavirus COVID-19 exprezident prohlášení Institut Václava Klause volby 2021 Vláda ČR Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Václav Klaus mladší